Френският Конституционен съвет даде одобрение за експерименталното използване на електрически летящи таксита по време на предстоящите Олимпийски и Параолимпийски игри в Париж. Това решение идва след като правителството на страната разреши използването на иновативните превозни средства, но проектът беше оспорен от градските власти. Решението на Конституционния съвет е временна мярка, докато чака изслушване по същество, насрочено за тази есен.

Първоначално френското министерство на транспорта разреши изграждането на хеликоптерна платформа, която позволява излитане и кацане на летящите таксита на река Сена, в източната част на столицата, и нейното „отваряне за обществен въздушен трафик“. Кметството обаче незабавно предприе правни действия срещу това решение. Проектът предизвика съпротивата на общинските служители в Париж, както от мнозинството, така и от опозицията, които го нарекоха „екологична измама“.

Съгласно заповедта, публикувана в Официалния вестник на Франция на 9 юли, експлоатацията на плаващата платформа ще приключи „най-късно до 31 декември 2024 г.“, като се има предвид нейният „експериментален характер“ на групата „Аеропор дьо Пари“ (ADP). Aeroports de Paris).

В своето решение Конституционният съвет отхвърли редица аргументи, представени от противниците на проекта. Той заключи, че за този експеримент не е било необходимо да се консултира с Органа за контрол на неудобствата по летищата (ACNUSA), отговарящ за предоставянето на препоръки по въпроси, свързани с неблагоприятни фактори за околната среда, генерирани от въздушния транспорт и летищните съоръжения.

Решението съдържа някои ограничения, включително работно време на хеликоптерната площадка „между 8:00 сутринта и 17:00 часа“ и брой полети „до 2 на час и 900 полета за целия експеримент“ до края на годината. Противниците на проекта критикуваха и факта, че екологичното проучване се фокусира само върху непосредствената среда на хеликоптерната площадка и не оценява цялостното въздействие на съоръжението. Тези аргументи бяха отхвърлени и от Конституционния съвет.

„Аеропор дьо Пари“ си сътрудничи с френската столица и германската компания „Волокоптер“ (Volocopter) по този проект. Volocopter произвежда „Volocity“ – летящо устройство, предназначено да въплъти стремежа към „екологизиране“ на силно замърсяващия авиационен сектор. Чрез внедряването на тези VTOL устройства на три линии, включително една, свързваща хеликоптерното летище Issy-les-Moulineaux, южно от Париж, и на брега на Сена, Париж има за цел да демонстрира осъществимостта на този нов вид транспорт в гъсто населените градски райони по време на Олимпийските игри.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook