Във Франция нараства безпокойството относно продължаващата криза в лозарството, която доведе до намаляване на потреблението на вино, въздействието на изменението на климата и нарастващите разходи. За да помогнат на лозарите да преодолеят тези предизвикателства, френските власти утвърдиха план за изкореняване на лозя, който ще бъде финансиран както от държавата, така и от браншови асоциации. Този амбициозен проект има за цел да трансформира 8000 хектара от първото контролирано наименование за произход (AOC) лозе във Франция, потенциално разширявайки обхвата му до допълнителни 1500 хектара през следващата зима.

План за изкореняване:
Европейската комисия утвърди този план за изкореняване през ноември 2023 г., осигурявайки финансиране от 38 милиона евро от държавата и 19 милиона евро от браншовите асоциации. Предлага се плащане от 6000 евро на изкоренен хектар, при условие че земята се пренасочва (промяна на растителността) за период от 20 години или се възприема друг вид култура. Повече от 1200 производители, представляващи над 20% от винопроизводителите в Бордо, вече са изразили интерес към тази схема.

Целта на този „санитарен“ план е да се бори срещу златистото лющене – болест, която засяга изоставените лозя и косвено води до намаляване на производствените обеми. Бюджет от 150 милиона евро за две години беше обявен в края на януари от министъра на земеделието и хранителния суверенитет на Франция Марк Фено.

Одобрение от Европейската комисия:
Франция представи своя план на Европейската комисия наскоро, придружен от временен пакет от финансова помощ от 120 милиона евро след анкета сред винопроизводителите. Въпреки това, формализирането на плана отне няколко месеца, тъй като в общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) няма мярка за изкореняване. Поради това през лятото ЕК поиска от Франция да представи план, базиран на планираните мерки за подпомагане на сектори, засегнати от последиците от конфликта в Украйна.

Бъдещето на лозарството в ЕС:
Този план за изкореняване може да представлява значителен принос за определянето на стратегиите и политиките, необходими на сектора за производство на вино за осигуряване на бъдещето в контекста на предстоящата обща селскостопанска политика на ЕС от 2027 г. Според Пиер Баску, заместник-генерален директор на Генералната дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, работната група на високо ниво, състояща се от Комисията, държавите-членки и представители на сектора, трябва да продължи до края на годината, за да обсъди стратегиите и политиките, необходими за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен секторът за производство на вино.

Франция предприе смели стъпки за справяне с кризата в лозарството чрез плана си за изкореняване на лозя. Като предоставя финансови стимули за лозарите да изкоренят своите лозя и да ги заменят с други култури или да оставят земята да почине за определен период, този план има за цел да стабилизира пазара на вино, да отговори на променящите се пазарни тенденции и да се адаптира към въздействието на изменението на климата. Докато се очаква окончателното одобрение от Европейската комисия, този амбициозен план подчертава неотложността на намирането на решения за устойчивостта на лозарския сектор в Европа.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook