През 2023 г. Португалия отбеляза рекордни 26,5 милиона чуждестранни туристи, което представлява увеличение от 19,2% спрямо предходната година и 7,7% повече в сравнение с предпандемичната 2019 г., според данни, предоставени от френската информационна агенция Франс прес. Този значителен ръст подчертава важността на туристическия сектор за страната и допринася за цялостния икономически растеж.

От тези 26,5 милиона чуждестранни туристи над една четвърт или приблизително 5,7 милиона души идват от съседна Испания. Великобритания и Франция следват съответно с 3 милиона посетители всяка. Статистическата служба съобщи, че тези три държави представляват повече от половината от общия брой чуждестранни туристи, посетили Португалия през изминалата година.

Туризмът играе жизненоважна роля в икономиката на Португалия, като допринася за около 12% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП). Растежът на туризма през 2023 г. доведе до увеличаване на БВП с 2,3%, което е една от най-високите ставки сред държавите-членки на Европейския съюз (ЕС). Очаква се икономиката на страната да продължи да расте, като се предвижда БВП да се увеличи с 1,5% през 2024 г. и 1,9% през 2025 г., според последните прогнози, публикувани от правителството в средата на април. Португалската централна банка прогнозира малко по-различни темпове на растеж, предвиждайки увеличение от 2% през 2024 г. и 2,3% през 2025 г.

Увеличеният приток на туристи може да се дължи на различни фактори, включително възобновеното доверие на пътуващите след пандемията от COVID-19, привлекателността на Португалия като достъпна дестинация и разнообразните й туристически предложения, които включват слънчеви морски курорти, богата история и култура и кулинарни изкушения. Освен това усилията на правителството за насърчаване на устойчивия туризъм и инвестициите в инфраструктура също изиграха решаваща роля за привличането на повече посетители.

Притокът на чуждестранни туристи не само стимулира икономиката чрез директни приходи от разходи за настаняване, хранене и транспорт, но също така създава работни места и възможности за развитие на местния бизнес. Туристическият бум има и косвен ефект върху други сектори, като например търговията на дребно и услугите, тъй като туристите харчат пари за местни стоки и услуги извън основните туристически дейности.

Като цяло рекордният брой чуждестранни туристи, посетили Португалия през 2023 г., демонстрира нейната позиция като желана и конкурентна дестинация. Този успех ще продължи да допринася за икономическия растеж на страната и нейното социално-икономическо развитие, като същевременно предлага възможности за укрепване на връзките с други нации чрез културен обмен и сътрудничество.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook