Големи количества от света празнуват Великден, като двата основни продукта, свързани с празника – шоколадът и яйцата, достигат рекордни ценови равнища. Основната причина зад това увеличение е, че около три четвърти от световното производство на какао идва от четири африкански държави, които бяха силно засегнати от сезонни прашни ветрове, болести и изменение на климата, засягащи добивите на какао. Освен това търсенето на шоколад нараства по време на празничния сезон, което води до увеличаване на цените за големите компании за сладкарски изделия.

Пазарът на яйца също изпитва високи цени поради няколко фактора, включително разпространението на птичи грип, който доведе до смъртта на милиони птици по целия свят и увеличи търсенето на яйца. В резултат на това цените на яйцата се покачват както в световен мащаб, така и в регионален мащаб, засягайки потребителите и фермерите.

Повече от три четвърти от световното производство на какао идва от Гана, Кот д’Ивоар, Нигерия и Камерун, всички от които са разположени близо до екватора и имат тропически климат. Тези региони са силно податливи на промени във времето, като например сезонни прашни бури, които блокират слънчевата светлина, необходима за растежа на какаовите шушулки. Освен това болестите, като болестта, причиняваща гниене, допълнително намаляват добивите на какао.

През последните месеци износът на какао от Кот д’Ивоар, най-големият производител в света, намаля с една трета, което доведе до рязко покачване на световните цени на какаото. Тъй като фермерите продават своята продукция на местните търговци и преработватели, които след това продават на световните шоколадови компании, цените се определят до една година предварително.

Въпреки че цените на какаото са се повишили, фермерите твърдят, че това увеличение все още не е достатъчно, за да покрие по-ниските им добиви и по-високите производствени разходи. Голямото търсене на шоколад по време на Великден обаче позволява на големите компании за сладкарски изделия да прехвърлят увеличените разходи на потребителите, което води до по-високи маржове на печалба. Например „Хърши“ (Hershey Company) отбеляза 16,7% марж на нетната печалба през 2023 г., докато „Монделийз интернешънъл“ (Mondelez International) регистрира 13,8%.

Великденските шоколадови лакомства и яйца стават все по-популярни всяка година, като големите компании за сладкарски изделия непрекъснато разработват нови продукти, за да отговорят на потребителското търсене. Тази популярност обаче доведе до значително увеличение на цените на тези продукти, особено през празничния сезон. Във Великобритания компанията за пазарни проучвания „Уич?“ (Which?) установи, че шоколадовите великденски яйца и зайчета на популярни марки като „Линд“ (Lindt) и „Тоблерон“ са с около 50% по-скъпи тази година. Някои от тези шоколадови изделия също са по-малки по размер.

По същия начин цените на яйцата продължават да растат поради комбинация от фактори, включително разпространението на птичи грип, високото търсене и нарастващите разходи на фермерите. Докато цените на яйцата са малко по-ниски в сравнение с миналата година, те остават значително по-високи от 2021 г. В Съединените щати дузина яйца струват средно $2,99 през февруари, което е по-малко от $4,21 миналата година, но все още много повече от $1,59 през февруари 2021г.

Инфлацията намалява в световен мащаб, но остава по-висока от очакваното, което кара анализаторите да се притесняват за нейното въздействие върху разходите на потребителите и цялостния икономически растеж. Високите цени на шоколада и яйцата, съчетани с други фактори, допринасящи за инфлацията, като например разходите за енергия и храните, оказват влияние върху покупателната способност на потребителите и способността им да харчат пари за стоки от първа необходимост.

Рекордно високите цени на шоколада и яйцата по време на Великденския сезон се дължат главно на фактори, свързани с производството на какао и въздействието на птичия грип върху индустрията за производство на яйца. Докато големите компании за сладкарски изделия успяват да прехвърлят увеличените разходи на потребителите, фермерите продължават да се борят с по-ниски добиви и по-високи производствени разходи. Въздействието на тези високи цени върху потребителите и икономиката като цяло остава тема на безпокойство сред анализаторите.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook