Германският пазар за обувки се сблъсква със значителна промяна, тъй като онлайн платформите Temu и Shein наводняват страната с достъпни алтернативи, което води до нарастваща конкуренция и опасения относно качеството и безопасността. Според Ролф Пангелс, управляващ директор на Асоциацията на германските производители на текстилни и кожени стоки и обувки (BTE), тези платформи предлагат предимно нискокачествени продукти, някои от които дори могат да бъдат вредни за здравето.

Въпреки че Temu и Shein отричат ​​твърденията за нарушения на стандартите за качество и безопасност, популярността им в Германия продължава да расте. Данните от BTE показват, че през 2023 г. потребителите в страната са закупили над един милиард артикула дрехи и обувки от тези платформи. Въпреки това, асоциацията настоява за по-строги регулаторни мерки и справедлива конкуренция, за да защити местната индустрия.

Пазарът на обувки в Германия вече изпитва трудности поради намаляващото потребителско търсене и въздействието на пандемията от COVID-19. От началото на годината приблизително 800 магазина за обувки са затворили врати, оставяйки общия брой магазини на около 8750. Въпреки увеличаването на цените, оборотът на търговците на обувки е намалял с 2% през първата половина на годината. Спадът на продажбите през месеците май и юни беше особено остър, което Пангелс приписва на комбинация от повишени цени и лошо време.

Прогнозите за бъдещето остават мрачни, като повече от половината анкетирани търговци на обувки очакват по-нататъшен спад в продажбите, докато около 30% прогнозират растеж. Близо 41% от респондентите оценяват текущото си бизнес положение като „лошо“, докато само 16% го считат за „добро“.

Тази ситуация представлява значително предизвикателство за германските производители и търговци на обувки, които трябва да намерят начини да останат конкурентоспособни на пазара, като същевременно поддържат високи стандарти за качество и безопасност.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook