Земеделците от община Попово са изправени пред предизвикателна година с по-ниски добиви от пшеница, но със зърно с по-високо качество. Според данни от Земеделското министерство, през стопанската 2023/2024 г. в района са засети 12 639 хектара с пшеница, от които средният добив е 508 кг/ха. За сравнение, през предходната година земеделците са събирали по 650 кг/ха.

Основните причини за ниските добиви са климатичните условия и недостатъчният ресурс за навременно торене на посевите. Георгиев, един от водещите земеделци в региона, обяснява, че безснежната зима, относително сухата пролет и високите температури в периода на изкласяване и завръз през месеците април и май са довели до по-ниски добиви. Допълнително, градушка, паднала в средата на юни непосредствено преди жътвената кампания, е нанесла значителни щети.

Една от основните причини за тежките загуби е липсата на адекватна градозащита. В различни населени места, като селата Светлен и Медовина, добивите са спаднали с до 80 процента поради полягане на класа и разпиляване на зърното. Георгиев отбелязва, че в някои райони загубите са между 15 и 20 процента.

„Ангажиментът на държавата за защита, който други години се изпълняваше със самолетен способ, тази година не беше изпълнен по ред причини – както технически, така и финансови,“ обяснява Георгиев. Първоначално самолетите не са получили разрешение за излитане поради наличието на самолети от гражданската авиация в полоса на бурята. Освен това, местоположението на самолетите тази година беше край Щръклево, Русенско, откъдето по-трудно са достигали района за защита, вместо традиционното разполагане край Търново.

Въпреки ниските добиви, земеделците отчитат по-високо качество на зърното. Основните показатели за хлебопекарни качества, като хектолитър, протеин и глутен, тази година са с много добри стойности. Това е добра новина за производителите, които могат да очакват по-добри цени за продукцията си на пазара.

Годината 2023/2024 се оказва трудна за земеделците от Попово с редица предизвикателства, включително неблагоприятни климатични условия и липса на адекватна градозащита. Въпреки това, високото качество на зърното е светла точка в трудния земеделски сезон. Земеделците в региона се надяват, че усилията им ще бъдат възнаградени с добра цена за продукцията им, компенсираща поне частично загубите от по-ниските добиви.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook