През октомври, продажбите на нови автомобили в Европейския съюз отчитават устойчив ръст за 15-ти пореден месец, предизвикан от засиленото търсене във Франция, Италия и Испания, показват последните данни на Асоциацията на европейските автопроизводители.
На годишна база, регистрациите на нови автомобили се увеличават с 14,6%, достигайки впечатляващ брой от 855,484 броя. Този значителен ръст е съществен спрямо предходния месец с нарастване от 9,2%.

Държавите с двуцифрен ръст в продажбите на нови автомобили през октомври са Франция, Италия и Испания със съответни стойности от 21,9%, 20% и 18,5%. В сравнение с тях, Германия отчитава скромен ръст от 4,9%.
Интересното е, че продажбите на електромобили се увеличават с 12% на годишна база, достигайки 14,2% от общия пазар и измествайки дизеловите автомобили на второ място със спад до 13,2%. Бензиновите автомобили продължават да бъдат най-предпочитани, но тяхният дял намалява до 33,4%, като второто място бързо се запълва от хибридните автомобили с дял от 29%.

През първите 10 месеца на годината, регистрациите на нови автомобили са нараснали с внушителни 16,7%, достигайки общ брой от 9 милиона броя. Италия се откроява с най-голям ръст от 20,4%.
В България през октомври, регистрираните 2,781 нови автомобила представляват ръст от 16,7%, превъзхождайки общия европейски ръст с 2,1%. Сред тях, бензиновите автомобили са най-многобройни (1976 бр.), с увеличение от 18,3% на годишна база, следвани от дизеловите (631 бр., с ръст от 7,1%). Хибридите са със скромните 40 броя, като зареждащите се хибриди (plug-in) са 23, в сравнение с 16 за същия месец през 2022 г.

Този позитивен тренд в автомобилната индустрия отразява засилената консумация в ключовите европейски пазари и нарастващата предпочитаност към електрически и хибридни превозни средства.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook