Високите цени, липсата на работна ръка и неблагоприятните условия на пазара са само част от проблемите, с които се сблъскват земеделските производители в България. Все повече от тях се отказват от бизнеса си, което може да доведе до изчезването на местните зеленчуци и плодове от пазарите у нас.

Един от тези земеделски производители е Здравко Златев, който отглежда зеленчуци в районите на Добрич и Варна. Той също е напът да се откаже от производството на зеленчуци, поради липсата на работна ръка и масовото поскъпване на цените.

Златев разкри пред Радио Варна, че ще се възползва от схемата за финансово подпомагане „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и ще подаде документите.

Но той е убеден, че ще чака цял ден на опашка, поради кратките срокове за кандидатстване от 3 до 13 април. Златев каза, че обикновено никога не получава толкова пари, за колкото кандидатства, но този път смята да получи около 50 000 лева.

Почти 80 % от тях ще отидат за погасяване на кредити, които е изтеглил, за да оцелее земеделието, с което се занимава и сега по спешност трябва да върне. С останалите ще купи торове и препарати за земята. От години отглежда розов и червен домат, дини, пъпеши, сливи и орехи – всички полски насаждения, но е напът да се откаже от зеленчуците и да премине към отглеждане на царевица.

Земеделецът обясни, че когато един бизнес не носи печалба, няма смисъл да го продължаваш. Подобна ситуация е забелязана и в други региони на страната, където земеделски стопани отказват да продължат с производството на зеленчуци, понеже разходите надвишават печалбите. Проблемът със завишените цени не засяга само земеделските стопани, но и крайните потребители, които се озовават пред избора да закупят скъпи български продукти или по-евтини вносни алтернативи.

Тенденцията за намаляване на производството на зеленчуци в България може да доведе до сериозни последствия за местната икономика. Земеделските култури са една от най-важните икономически дейности в страната и допринасят за заетостта на много хора. Ако се продължи тенденцията на намаляване на производството на зеленчуци, може да се очаква да се засили вноса на тези продукти от чужбина, което от своя страна ще има отрицателно въздействие върху българските земеделски стопани и ще доведе до по-ниски приходи за тях.

Затова е важно да се намерят начини за насърчаване на земеделските производители, които да им помогнат да преодолеят икономическите затруднения, пред които са изправени. Едно от решенията може да бъде увеличаването на финансовата подкрепа за земеделските стопани, както и насърчаването на по-ефективни методи за производство и продажба на продуктите им.

Независимо от решението, е важно да се даде значение на земеделските култури в България и да се подкрепят тези, които се занимават с тях. Това ще гарантира не само наличността на качествени местни продукти, но и запазването на традициите и културата на българското земеделие.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook