Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви да намали водещите си лихви днес, тъй като инфлацията намалява и икономическият растеж се забавя в еврозоната. Повечето експерти смятат, че депозитната лихва на банката ще бъде намалена с 0,25 процентни пункта до 3,50%. Това ще бъде второто намаление на лихвите тази година след петгодишно замразяване поради високите нива на инфлация, причинени от пандемията от COVID-19 и руската инвазия в Украйна.

Въпреки това, през последните месеци ЕЦБ беше предпазлива, наблюдавайки внимателно промените в инфлационните тенденции. Президентът на банката Кристин Лагард призова за внимание относно потенциалните рискове от прекалено бързо намаляване на лихвените проценти. Въпреки това, лятото донесе повече убеденост, че ЕЦБ ще намали допълнително лихвите, за да облекчи заемите за бизнеса и потребителите. Инфлацията във валутния съюз продължава да намалява, достигайки 2,2% през август, а перспективите за икономически растеж стават все по-мрачни.

Двата основни фактора, които подкрепят очакванията за намаляване на лихвите са забавянето на инфлацията и влошаващите се икономически перспективи. Освен това, прогнозите за растежа и инфлацията могат да повлияят на темпото на паричната политика до края на годината, както и на новите макроикономически прогнози. Ако прогнозите бъдат понижени, това може да доведе до по-бързи намаления на лихвите, докато повишаването на очакванията може да предизвика призиви за по-малко следващи понижения.

В допълнение към решенията за водещите лихвени проценти, предстоящото заседание на ЕЦБ също така ще предостави сигнали за бъдещата парична политика и нови макроикономически прогнози. Тези фактори ще окажат значително влияние върху финансовите пазари и икономическото развитие в еврозоната.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook