От 9 февруари 2024 г. Китай разшири разрешените цели за безвизово влизане в провинция Хайнан за притежатели на обикновени паспорти на 59 държави, включително България. Тази инициатива предоставя значителни ползи за пътуващите, позволявайки им да посещават Хайнан за туризъм, бизнес и търговия, посещения, семейни посещения, медицински лечение, изложби и спортни състезания (с изключение с цел работа и обучение). Пътуващите могат да останат до 30 дни в Хайнан, което го прави привлекателна дестинация за кратък престой или ваканция.

Според съобщението на Икономическия и търговски офис на Китайското посолство в София, публикувано на уебсайта на Българската търговско-промишлена палата, пътниците с обикновени паспорти от 59-те държави могат да влизат в Хайнан без визи за следните цели:
Туризъм
Бизнес и търговия
Посещения
Семейни посещения
Медицинско лечение
Изложби
Спортни състезания (с изключение на работа и обучение)

Безвизовите посетители могат да останат в Хайнан до 30 дни, считано от 00:00 часа на деня след деня на влизане. Това предлага достатъчно време за почивка, бизнес срещи или участие в събития, без да се налага да кандидатствате за виза предварително.

Пътуващите от 59-те държави, включително България, имат право да влизат в Хайнан чрез граждански авиокомпании, бизнес чартърни полети или круизни кораби. Те могат да използват всяко от трите основни пристанища на Хайнан (Haikou Meilan International Airport, Sanya Fenghuang International Airport и Qionghai Boao Airport) или по-малките портове като Yangpu Port, Haikou Port, Qinglan Port, Basuo Port и Sanya Port. След проверка и одобрение от граничните инспекционни органи, без да е необходимо предварително да се декларира, лицата могат да влязат в Хайнан с валидни обикновени паспорти.

Важно е да се отбележи, че за да отговарят на условията за безвизово влизане, пътуващите трябва да пристигат или с директен международен полет от тяхната страна, или да преминават транзитно през трета държава или китайския регион Хонг Конг или Макао.

Докато са в Хайнан, пътуващите могат да се движат свободно в цялата провинция, тъй като тя е единствената тропическа островна провинция на Китай. Въпреки това, ако искат да удължат престоя си или да напуснат Хайнан, за да посетят други части на Китай за законни цели, те трябва да кандидатстват за виза в отделите за влизане и излизане на органите за обществена сигурност на Хайнан, като предоставят подкрепящи документи, преди срокът им за безвизов престой да изтече.

Като една от първите пет специални икономически зони в Китай, Хайнан винаги е била в челните редици на политиката за отваряне към света. За да насърчи международната търговия и инвестиции, Хайнан въведе редица политики и институционални разпоредби, включително „нулеви тарифи, ниски данъчни ставки и опростена данъчна система“, улеснявайки свободния и удобен търговски поток, чуждестранните инвестиции, трансграничния капиталов поток, хората и транспорта, както и безопасното и организирано движение на данни.

Освен своите бизнес възможности, Хайнан е известен със своята природна красота, тропически гори и оживена сцена на морския живот. Като най-южната и единствена тропическа островна провинция на Китай, Хайнан може да се похвали с Националния парк на тропическите гори Хайнан, който е един от първите пет национални парка в страната. Обиколката на крайбрежния булевард, високоскоростната обиколка и обиколката с велосипед предлагат лесен начин за разглеждане на острова, докато дейности като сърф, круизи, разходки с яхти, обиколки на тропическите гори, шосейни пътувания и опознаване на местната народна култура добавят към привлекателността му като туристическа дестинация. Освен това Хайнан е домакин на различни международни конференции, културни и спортни събития всяка година, включително годишната конференция на Форума Боао за Азия, Китайското международно потребителско изложение, Международния филмов фестивал на остров Хайнан, Карнавала на остров Хайнан, Международното състезание по шосейно колоездене Tour of Reunion Hainan и Round Hainan.

Разширяването на целите за безвизово влизане в Хайнан представлява значително развитие за международните пътници, особено за тези от 59-те държави, включени в тази инициатива. Възможността да посетите Хайнан без необходимост от предварителна виза привлича както туристи, така и бизнес пътници, предлагайки им достъп до разнообразни дейности, природна красота и богата културна сцена. Като една от водещите специални икономически зони в Китай и единственият пристанищен център за свободна търговия с китайски характеристики и най-голямото пристанище за свободна търговия в света, Хайнан продължава да бъде пионер в политиката за отваряне към света, като същевременно остава привлекателна дестинация за почивка, бизнес и културен обмен.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook