След меката зима в Царево и благоприятното пролетно време производителите на манов мед в Странджа планина очакват високи добиви през 2021 г. Според Манол Тодоров, създателят на местното Сдружение на производителите на манов мед и основен инициатор за регистриране на защитеното наименование за произход „Странджански манов мед“ през 2019 г., пчелите са презимували успешно и се развиват добре. Въпреки липсата на обилни валежи, добрите условия за цъфтеж са от полза за развитието на пчелните семейства.

Въпреки очакваните добри добиви, производителите все още се борят с реализацията на своята продукция поради нарастващия внос на мед от трети страни. Според Тодоров този внос значително е повлиял отрицателно върху производството на мед в страната. Цената на едро остава стабилна – около 3,50 лева до максимум 4 лева за килограм, което според него е катастрофално за индустрията. Той се надява, че ситуацията ще се подобри след пълното приемане на България в Шенгенското пространство.

Местните производители също така се надяват скоро да регистрират второ защитено наименование за произход – този път за Странджански прашец. Защитеното наименование за произход (ЗНП) гарантира качеството и автентичността на продукта, произхождащ от определен географски район. В момента само пет ферми имат право да произвеждат и опаковат Странджански манов мед със ЗНП.

Мановият мед от Странджа е известен със своя уникален вкус и високо качество. Всяка година се провежда фестивал, който празнува този ценен продукт. Тази година 21-ият годишен фестивал „Царево – царството на мановия мед“ ще се състои между 1 и 10 август в град Царево. Посетителите могат да очакват вкусни демонстрации, забавни дейности и, разбира се, възможност да опитат и закупят този специален вид мед.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook