В препълнена зала протече официалната церемония по връчване на отличията в 14-то издание на Националния конкурс “Най-зелените компании в България”.

Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес към организаторите и участниците в събитието. А специален гост беше д-р инж. Росица Карамфилова-Благова, съветник на държавния глава по въпросите на екологията.

За наградите, наричани още „Зелени Оскари“, заради тяхната значимост и престижа, който те дават на притежателите си, се конкурираха над 100 проекта и инициативи. А призовете дават сигнал към цялото общество за това кои компании, организации и личности у нас наистина провеждат отговорни политики и се грижат за околната среда.

Сред отличените беше и една “Зелена личност”, която е допринесла за популяризирането на “зелената идея” и благодарение на своите усилия е успяла да повлияе на една част от обществеността. Тази година наградата грабна Таня Скринска – предприемач и общественик, ангажиран в социално-значими каузи.

Наред с това много бизнеси, медии, журналисти и различни организации получиха своите “Зелените призове” по време на събитието в хотел Хилтън, София.

В категорията Автоиндустрия, транспорт и логистика първото място хбеше присъдено на ТСАКИ ООД, докато в сектор Телекомуникации най-силен проект представиха Нетера.

За приза в Енергетика, воден сектор се пребориха ЕРМ Запад ЕАД, а в категория Технологии, IT продукти и услуги на върха се изкачиха Delta.BG.

В силно оспорваната Индустрия и производствен сектор първото място беше отредено на Велея Глобал ЕАД , докато в Туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия призът отиде при Hilton Sofia

Най-добри в категория Финансов сектор се оказаха Credissimo, докато Най-зелена банка стана УниКредит Булбанк.

За втора поредна година силно представяне в Био индустрия, зелен бизнес, бюти индустрия – записаха Ателие за красота ЕООД, а Kaufland заеха призовото място в Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия.

Най-устойчивите политики в категория Селско стопанство показаха от АГРИ.СС ЕООД, а призът за Зелена идея се приъди на GreenPoint Logistics.

Стопански факултет на СУ Св. Климент Охридски беше сред най-награждаваните като получи отличието за Зелена наука и за Зелена образователна инициатива, наред с медийното “Зелено перо”.

Първото място за Зелен проект беше за Dentsu Good, а за Зелен офис взеха УниКредит Булбанк.

ЗАГОРКА АД са призьорите в Зелена ПР кампания, а Пощенска банка си тръгнаха с няколко отличия сред тях и това за Зелена CSR кампания и Зелено събитие.

Schneider Electric с първата в България иновативна индустриална геотермална система заслужиха безапелационно сертификат за Зелена иновация.

А големият победител Девин зае първите места в няколко категории, включително за Зелена инициатива, Зелени партньорства и Зелени продукти.

Наградата Зелена технология отиде при LIREX, Безхартиен офис при tbi bank, Зелена инвестиция при TRANSPRESS, а Устойчиви политики при Електрохолд България, които бяха обявени и за Лидер в зелените инициативи.

Акронис България са носителите на приза ESG лидер, а Електроразпределение Юг показаха най-добра ESG програма.

ЧСУ Дени Дидро ЕАД бяха отличени в категория Образование и ESG, докато в Дълголетие най-силно се представиха ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ХРАНИТЕЛНА БАНКА“

Призовете за Зелено перо 2024 взеха:

Венелина Величкова, журналист на свободна практика за Поредица статии на зелена тематика;
Доц. Лилия Лозанова, Агровестник за Статия на тема: Защо умират пчелите?;
Енея Георгиева, Forbes България за Поредица от материали на Зелена тематика;
Вестник 24 часа, ESG Academy и ESG Lab на Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” за Рубрика: ESG Академия;
Светлана Трифоновска, редактор в.Телеграф за Поредица от статии на Зелена тематика

Зелено перо 2024, Телевизия беше присъдено на:
Петър Георгиев, репортер в БНТ за Документалния филм „Стихията от улица „Еделвайс“;
Десислава Боцева, журналист от bTV Бизнес новините за Поредица от подкасти на Зелена тематика;
Живко Константинов, журналист в Euronews Bulgaria за Сериал на тема „Топенето на ледниците и климатичните промени“;
Мирослав Дечев, ТВ Видеосат Велико Търново за Репортажи на Зелена тематика;
Мартин Георгиев, журналист в Нова Телевизия за „Темата на NOVA”: По релсите

Зелено перо 2024, Онлайн медии грабнаха:
Божидара Живкова, главен редактор на ESGnews.bg за Поредица от статии на Зелена тематика;
Камен Петров, блогър за Пластмасовата река;
Ралица Атанасова, отговорен редактор в Invest in Bulgaria за подкаста „Бизнес лупа: България“;
Мартина Суботинова, отговорен редактор в онлайн медия MADAMSKO за Статия: Какво да правим с дрехите, които вече не носим?;
Полина Пенчева, редактор в bTV Media Group за Рубрика за ESG в бизнес сайта на bTV – businessnovinite.bg;
Живка Попатанасова, bTV Media Group за Поредица от материали на Зелена тематика

Зелено перо 2024, Разследване отиде при:
Виктория Симеонова, gospodari.com
А наградата за Зелена медия 2024 спечели bTV Media Group с Проект: Зелени и устойчиви инициативи на bTV;
Сред отличените медии бяха още Дир. БГ за Поредица от зелени инициативи и Code Media & Entertainment Group за Поредица от материали на Зелена тематика.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook