Това лято предстои откриването на първия „Дом на розата“ в Мадрид, Испания, съвместен проект на испанския туроператор Buland Consulting и Община Казанлък. Събитието бележи важен крайъгълен камък в усилията за укрепване на културните връзки между Испания и България, както и за популяризиране на Долината на розите като значима туристическа дестинация.

Наскоро в София се проведе „Испанска вечер“, организирана от Buland Consulting, с основен фокус върху сътрудничеството между двете страни в областта на туризма и представянето на Долината на розите и розата като национален символ на България. Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова присъства на събитието, заедно със заместник-кмета Илиана Жекова, председателя на Общинския съвет Николай Златанов и общинския съветник Джамал Папарланов. Те имаха възможността да споделят постиженията на администрацията в развитието на туризма и да представят Казанлък на международната туристическа карта.

Символичният домакин на събитието беше избраната за Царица Роза 2023 г. Неделина Неделчева, която очарова гостите със своето присъствие и чар. Сред официалните гости беше и световноизвестната испанска дизайнерка Агата Руис де ла Прада, която сподели своя опит и прозрения за модната индустрия. Световноизвестният посланик на иберийския хамон Флоренсио Санчидриан представи традиционна испанска кухня и култура, допълвайки трансграничното празненство. Представители на дипломатическия корпус, бизнеса и медиите от двете държави също присъстваха на събитието.

Галина Стоянова изнесе реч, в която описа богатата история на отглеждането на рози в региона, водещо началото си от 17-ти век, когато розата „Дамасцена“ е въведена в района. Оттогава Долината на розите се превърна в процъфтяващ център за производство на висококачествено розово масло, което спечели множество награди на международни изложения. В духа на споделената култура и наследство, първият „Дом на розата“ в Мадрид обещава да бъде културен мост между Испания и Долината на розите, привличайки както местни, така и чуждестранни посетители, които искат да изпитат магията на българската роза.

С предстоящото откриване на „Дом на розата“ в Мадрид, Община Казанлък и Buland Consulting продължават да разширяват границите на българо-испанското сътрудничество, насърчавайки взаимното разбирателство и оценяване на наследството и традициите на всяка страна. Докато Долината на розите се готви да посрещне първите си гости в сърцето на Испания, тя несъмнено ще продължи да пленява сърцата и да вдъхновява онези, които имат късмета да станат свидетели на нейното величие.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook