Днес, в град Ловеч, се събираме да отбележим важен юбилей – 45 години от полета на първия български космонавт, Георги Иванов. Този исторически момент, който остава в паметта на нацията, се отбелязва със специални събития и церемонии, които ще запомнят този ден.

Церемонията ще се проведе със съдействието на представителна част от Гарнизон Ловеч и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Оркестърът на Военновъздушните сили на България ще внесе официален характер в събитието, а специален въздушен поздрав ще бъде отправен от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

В сърцето на града ще бъде открита фотоизложба, посветена на тази годишнина, както и експозиция на ракетомодели, организирана от „Моделклуб“ – Ловеч. Празничният ритуал ще допринесе за усещането за вълнение и значимост на момента.
Поднасянето на поздрави ще бъде поетично завършено с участието на танцьорите от фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. След това, в кино „Космос“, ще бъдат наградени победителите в обявения от Община Ловеч конкурс за есе „Към звездите“. Проф. Йорданка Семкова ще сподели знания за космическите изследвания в България и научните програми на българските космонавти. На голям екран ще бъде представен и филмът „Георги Иванов – моят път към звездите“, допринасяйки за по-дълбокото разбиране на историята на този изключителен момент.

В Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ ще бъде открита мобилна изложба, посветена на Държавната самолетна фабрика в Ловеч, ловешките летци, българската авиация и личностите, които са допринесли за създаването на фабриката.
Вечерта ще завърши с аудиовизуалния спектакъл „Ловеч – звезден град“, който ще възсъздаде удивителни моменти и ще внесе вълнение в сърцата на всички присъстващи.

На този ден си припомняме, че преди 45 години, на 10 април 1979 година, Георги Иванов излетя в орбита. На борда на космическия кораб „Союз 33“, той заедно с руския космонавт Николай Руковишников прекара едно денонощие, 23 часа и една минута в космоса. И този празничен ден е спомен за техния балянс в необятната вселена, за тяхната отвага и принос към космическите изследвания.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook