Националният институт за изследване на водата и атмосферата (NIWA) наскоро съобщи обезпокоителни новини за състоянието на ледниците в Нова Зеландия. От 70-те години на миналия век NIWA провежда полети над планинските вериги на страната, за да проучи снежната линия в края на лятото, наблюдавайки състоянието на ледниците и височината на снежната линия. Тази година обаче ситуацията изглежда драматично различна.

Андрю Лори, ръководител на програмата и главен учен на NIWA, описа състоянието на ледниците като „смазани и разбити“ поради трайната загуба на лед. Той подчерта, че през последните години явлението се е ускорило, което води до трайна тенденция на загуба на ледена маса в Нова Зеландия.

Тази промяна в пейзажа може да бъде приписана главно на глобалното повишаване на температурите. Според Лори през последното десетилетие са наблюдавани осем от десетте най-топли години в Нова Зеландия от началото на записите. Втората най-топла година в историята на изследванията беше 2023 г., което допълнително подчертава тази тревожна тенденция.

Ледниците играят решаваща роля в екосистемите, икономиките и културите на Нова Зеландия. Те осигуряват източници на вода, които поддържат местообитанията на потоци, доставят хранителни вещества в езера, реки и океани и захранват хидроенергийни езера, влияейки върху наличността на възобновяема енергия. Освен това те допринасят с милиони долари за икономиката на Нова Зеландия чрез туризъм, тъй като страната е едно от малкото места на средни географски ширини, където хората могат лесно да видят и посетят ледници.

Въпреки това, поради изменението на климата, достигането до тези величествени природни чудеса става все по-голямо предизвикателство. Туристическите оператори трябва да навлязат по-дълбоко в планините, за да стигнат до тях, правейки изживяването по-малко удобно за посетителите.

В заключение, неотложността да се обърне внимание на изменението на климата и да се предприемат действия за смекчаване на неговите ефекти става все по-спешна. Спасяването на ледниците в Нова Зеландия не само ще помогне за запазването на уникалните й природни красоти, но и ще защити нейните екосистеми, икономика и култура.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook