Най-големият рубин, който някога е бил предлаган на търг, ще бъде продаден в Sotheby’s в Ню Йорк това лято, съобщи Daily Mail. Рубинът носи името Estrela de Fura – „Звезда на Фура“ на португалски. Той е открит през юли 2022 г. в Мозамбик, в мина, управлявана от Fura, базирана в Дубай минна компания.

Скъпоценният камък е необичаен не само с размерите и чистотата си, но и с местоположението си. До откриването на Estrela de Fura, се смяташе, че само в Бирма има рубини с такъв цвят и чистота. Някои анализатори казаха, че находката „веднъж на век“ разтърсва индустрията за скъпоценни камъни.

Sotheby’s направи оценка от над 30 милиона долара, която, ако бъде постигната, вероятно ще бъде най-ценният рубин, продаван някога на търг. Sotheby’s каза, че дори в грубото си, 101-каратово недокоснато състояние, рубинът „е смятан от експертите за изключително съкровище на природата“.

Славен е „заради своята флуоресценция, изключителна чистота и ярък червен оттенък, известен като „гълъбова кръв“ – цвят, традиционно свързван само с бирманските рубини.“

Куиг Брунинг, ръководител на Sotheby’s Jewelry America, каза, че находката е променила възприятията за африканските скъпоценни камъни, поставяйки ги наравно с бирманските. „Несъмнено е позициониран да стане стандартен носител на африканските рубини – и скъпоценните камъни като цяло, като популяризира в световен мащаб способността им да бъдат равни и дори да засенчат тези от Бирма, които традиционно са били признавани като най-добрите в света“, каза Брунинг. Освен това, намирането на този рубин подчертава значимостта на географското местоположение в производството на скъпоценни камъни, тъй като Мозамбик е добре познато с производството на рубини от висок клас. Този факт може да повиши цените на мозамбикските рубини, като ги направи конкурентноспособни в световен мащаб.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook