Във вълнуващото събитие, организирано от Министерството на културата и туризма на Китай в сътрудничество с посолството на Китай в Норвегия, Осло беше домакин на уникална изложба, въплъщаваща в себе си изкуството на китайските ледени скулптори и майсторите на фенерите. Изложбата, наречена „Здравей, Китай“, привлича вниманието на посетителите чрез изобилието от китайска култура, представена на фона на норвежки пейзажи.

На церемонията по откриването на изложбата, китайската посланичка в Норвегия, Хоу Юе, сподели важността на общото културно наследство между Китай и Норвегия, изразявайки се с думите: „Културата на леда и снега е общо наследство, което двете нации споделят.“ Тя подчерта връзката между китайските и норвежките традиции и изрази надежда за по-тесни културни и туристически връзки.

Изложбата представя изключителни творби на артистични ледени скулптори от Харбин, провинция Хейлунцзян, като „Драконът на късмета“ и пандата „Здравей, Китай“. Тези ледени шедьоври не само привличат вниманието със своята красота, но и разказват истории за китайската култура и традиции.

Освен ледените скулптури, изложбата включва и набор от фенери, създадени от майстори от Цзъгун, провинция Съчуан. Тези фенери са посветени на морския живот и отразяват китайската философия за хармония между човечеството и природата. Те създават атмосфера на топло и уютно осветление, допълвайки красотата на ледените скулптури.

Хоу Юе посочи, че идеята зад изложбата е не само да представи китайската култура в Норвегия, но и да покани норвежците да посетят Китай. Тя изрази надежда за по-тясни културни и туристически връзки между двете страни, особено в светлината на предстоящата 70-годишнина на двустранните дипломатически отношения.

Местните жители и служители в сферата на туризма изразиха възхищението си към изложбата, определяйки я като значителен културен принос от Китай. Те отбелязаха, че това естествено събитие служи като мост, който приближава норвежката общественост до богатата китайска култура. Според тях изложбата, разположена на фона на красивия пейзаж на Осло, предоставя на посетителите уникална възможност да преживеят китайските културни елементи и да обогатят своето познание за тях. Така, „Здравей, Китай“ се превръща в неотразимо преживяване, което обединява две различни култури в един уникален и изящен арт проект.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook