Със своите безспорни богатства на историческо наследство, Египет продължава да впечатлява света с удивителни археологически открития. Най-новата добавка към тази безценна съкровищница е Големият Египетски музей в Гиза, който се очаква да бъде завършен скоро, според съобщенията на областната управа на Гиза, цитирани от онлайн изданието „Иджипт индипендънт“.

Този впечатляващ проект ще свърже Големия египетски музей с най-значимите археологически обекти в непосредствена близост – пирамидите на Хеопс, Хефрен и Микерин. Изграждането на пешеходния мост, който ще се простира на дължина от 1270 метра, представлява нова стъпка в разкриването на културното богатство на тази историческа област. Алеята ще бъде разделена на три части с различни широчини, осигурявайки комфортно преминаване за посетителите с широка гама от интереси.

Според изявленията на египетския премиер Мостафа Мадбули, изграждането на музея и подреждането на артефактите вече са в разгара си и се очаква да бъдат завършени до края на февруари. Това предвещава нова епоха в археологическите изследвания и културния туризъм в региона. Въпреки това, датата на дългоочакваното откриване остава неясна, като властите вероятно ще обявят подробности по-късно.

През февруари 2023 г., въпреки ограниченията на пандемията, Големият египетски музей беше частично отворен за посетители, които направиха онлайн резервации. Това позволи на любопитните да се потопят в историята на древен Египет и да се запознаят с вълнуващите експозиции в музея.

Един от основните атракции беше впечатляващият атриум, дом на колосалната статуя на фараона Рамзес Втори, който въздигна величието на древните царе. На „голямото стълбище“, от което се открива панорамен изглед към пирамидите, беше подредена експозиция, разкриваща връзката между фараоните и боговете, както и тайните на отвъдния живот.

Преди няколко години египетските власти обявиха амбициозни планове за откриването на музея, които включваха грандиозна церемония, сравнима с „Златния парад на фараоните“ и реставрацията на Алеята на сфинксовете в Луксор. Сега, с приближаването на завършването на проекта, очакванията се възпалват, като светът с нетърпение очаква да се впусне в тази уникална пътека към древната история.

Музеят в Гиза е проектиран като най-голямото музейно пространство в света, посветено на една цивилизация. Сред най-вълнуващите части на експозицията ще бъдат петте хиляди артефакта от гробницата на момчето-фараон Тутанкамон, които за първи път ще бъдат показани на едно място, разкривайки ни богатството и красотата на древния Египет.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook