Традициите на карнавала в германските градове Дюселдорф и Кьолн отново оживяха в четвъртък, като хора от всички възрасти и култури се събраха за многодневно празненство преди Пепеляна сряда, която обозначава началото на Великденските пости.

Пепеляна сряда, въведена от западните християни, е ден на пост и молитва. Традиционно празнувана от католици, лутерани, моравци, англикани, методисти, назаряни и други, тя предшества Масления вторник.
В Дюселдорф, в началото на тържествата в 11:11 ч., група възрастни жени, наречени Mohnen, нахлуха в кметството с цел да „отрежат“ колкото се може повече вратовръзки на мъжете. В същото време в Кьолн традиционният триумвират от принц, фермер и девойка даде старта на празненствата.

В четвъртък, преди Масления вторник, германският регион Рейнланд отбеляза Altweiberfasching, или „Карнавал на старите жени“. Президентът на Кьолнския карнавал, Кристоф Кукелкорн, отбеляза, че този път участвалите бяха по-малко от обикновено поради лошото време, но забеляза и промяна в предпочитанията на хората да празнуват у дома.

В студентския квартал на Кьолн, известен с непрекъснатите си карнавални улични партита, младите хора все пак се престрашиха от мокрото и студено време. Кметицата на Кьолн, Хенриете Рекер, подчерта значението на карнавала като празник на разнообразието и изрази желание той да се практикува през цялата година.

Съседният Бон отбеляза 200-годишнината от Въстанието на перачките в квартал Бойел, когато жените се бориха срещу патриархалната експлоатация и създадоха комитет за правата на жените. От 1958 година насам жените от Бойел коронясват Принцеса на перачките в рамките на карнавалните празненства.

Този бурен карнавален период е доказателство за богатството на културното наследство и традициите в Рейнланд. Събитията не само отбелязват вярността към старите обичаи, но и отразяват разнообразието и включването на всички общности в тези празнични моменти.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook