Фарьорските острови се намират по средата между Шотландия и Исландия. Съставени от 18 основни острова и стотици островчета, скалистите и диви Фарьорски острови са най-известни със своите птичи скали и непокътнати пейзажи. Въпреки това, има много други неща, които трябва да знаете за този архипелаг, освен пейзажа и фауната му.

Ето шест очарователни факта за Фарьорските острови.

Островите са автономна територия на Дания
По-конкретно, островите са автономно административно деление на Кралство Дания , подобно на Гренландия .
Стотици години Фарьорските острови са били част от Норвегия, докато Договорът от Кил през 1814 г. не ги прехвърля на Дания. Автономни от 1948 г., островите имат собствен парламент и контролират повечето законодателни области с изключение на отбраната, полицията и външните работи.
Докато датският също се преподава в училищата, фарьорският е национален език и е по-подобен на исландския и старонорвежкия, отколкото датския. Датската крона е официалната валута, но се издават местни банкноти.

Има повече овце, отколкото хора
На островите живеят около 70 000 овце. Последната официална оценка за човешкото население на Фарьорските острови е само 53 358 души .
Фарьорските овце са уникална и издръжлива порода. Те обикалят ливадите и планините на островите през цялата година.

Никога не сте далеч от морето
Всички големи градове и всички села с повече от няколкостотин жители са на брега. Всъщност нито една точка на Фарьорските острови не е на повече от пет километра от морето.

Автобусите в столицата са безплатни
Ползването на осемте автобусни линии в община Торсхавн и околностите е безплатно. Общината има едва 20 000 жители и повечето от туристическите обекти на града са лесно достъпни пеша.
Пътуването до други острови е сравнително евтино благодарение на значителните държавни субсидии, особено за фериботите, които осигуряват жизненоважна връзка между островните общности.

Светофарите са малко
Уморихте ли се от червени светлини в час пик? Едно пътуване до Фарьорските острови може да бъде решението. На островите има само девет светофара, осем от които са в и около компактната столица Торсхавн.

Разрешен е улова на китове и делфини
Фарьорските острови са може би най-известни в международен план със своите китоловни операции.
Правителството „счита за икономически, така и за екологично разумно да се използват максимално природните ресурси, които са на разположение на местно ниво“. Тази практика, която датира от 9-ти век , сега е строго регулирана от правителството и се извършва под полицейско наблюдение.
Станете почитатели на Dividento.com във Facebook