Традиционно Великден е един от най-значимите празници в българския календар, отбелязван със специални тържества и пищни трапези. Тази година обаче разходите за празнична подготовка предизвикват безпокойство сред много семейства поради нарастващите цени на храните. Според скорошни проучвания на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ, необходимият бюджет за задължителните елементи от трапезата за Великден възлиза на 110 лева, което поражда въпроси относно способността на домакинствата с ниски доходи да си позволят празника. Този материал изследва разходите за традиционни великденски артикули и тяхното въздействие върху финансовото състояние на семействата в България.

Боядисаните яйца и козунаците са два ключови елемента на великденската трапеза. Според Петър Мишев, икономист в ИССИО, едно домакинство обикновено отделя около 15 лева за 30 боядисани яйца. Цената на козунаците варира в зависимост от качеството и размера, но Мишев изчислява, че минимумът за висококачествен домашен козунак е 10 лева за килограм. Тези разходи поставят предизвикателство пред домакинствата с ограничени бюджети, тъй като те трябва да балансират желанието си да спазят традицията с възможностите си.

Символичният край на великденските пости слага агнешкото месо, което е централно на трапезата. Данните показват, че цената на килограм агнешко месо се е увеличила с 12% от миналата година, достигайки средно 26 лева. Когато се вземат предвид другите съставки, необходими за приготвянето на традиционното ястие, като пресни зеленчуци и подправки, общата цена на основното ястие нараства допълнително. Освен основните ястия, семействата също трябва да вземат предвид разходите за напитки, сладкиши и други екстри, които могат значително да увеличат общата цена на празника.

От 1 януари 2024 г. минималната работна заплата в България достигна 933 лева бруто, което се равнява на 724 лева нето. Сравняването на тази сума с необходимите разходи за великденската трапеза разкрива тревожна тенденция: само 6,5 пъти минималната заплата могат да покрият основните разходи за празника. Това подчертава предизвикателствата, пред които са изправени домакинствата с ниски доходи в осигуряването на достоен стандарт на живот и участие в значими културни събития.

В заключение, подготовката за Великден представлява значително финансово напрежение за много български домакинства, особено тези с ограничени ресурси. Докато традициите и празненствата са неразделна част от идентичността на нацията, нарастващите цени на храните поставят все по-голямо предизвикателство за осигуряване на достъпен празник за всички.

Застъпничеството за по-високи заплати, по-добра социална подкрепа и по-ефективни мерки за справяне с инфлацията е от решаващо значение за гарантиране, че всеки може да се наслаждава на великденските тържества, без да жертва своето благосъстояние.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook