Аржентина се изправя пред сериозна икономическа криза, която е последица от многократните неплатежоспособности и дълговете, с които страната се сблъсква през годините. Независимо от факта, че аржентинците са свикнали с високи нива на инфлация и икономически проблеми, предложените от правителството мерки в момента звучат отчаяно дори за аржентинските стандарти.

Според информация в медиите министърът на икономиката на страната, Серхио Маса, обяви пакет от радикални спешни мерки с цел да предотврати предстоящия срив на националната валута – песото. Централната банка на Аржентина вдигна лихвените проценти с 600 базисни пункта до 97%, в опит да стабилизира валутата. От началото на годината песото вече е загубило повече от трета от стойността си спрямо долара.

Министърът на икономиката използва последните резерви на страната, за да избегне неизбежния крах. Високата инфлация е също един от факторите, които допринасят за тази криза. През април инфлацията достигна ниво от 109%, което е най-високото от 1991 г. От 2010 г. насам инфлацията в страната е постоянно над 10%, а след последния фалит на страната през 2020 г., тя продължава да се увеличава до над 50%.

Аржентина се намира в най-сериозната икономическа криза от последните 20 години. Финансовите затруднения, фалитите и икономическите реформи продължават да засягат страната. От 2018 г. насам, Аржентина взема кредити от Международния валутен фонд (МВФ), като през 2022 г. беше одобрен нов пакет от помощи на стойност 44 млрд. долара. Това е 22-рият пакет, откакто страната стана член на МВФ през 1950-те години. Въпреки това, очакваните икономически реформи не бяха осъществени, а предвидената икономически растеж не се постигна поради пандемията и последвалата суша, като страната остана със значителни дългове и финансови проблеми.

Изричното повишаване на лихвените проценти от страна на аржентинската централна банка има за цел да стимулира инвестициите в националната валута и да спре оттокът на инвестиции, които са били задържани в аржентинското песо. Въпреки това, анализаторите не вярват, че новото повишение на лихвените проценти ще има реален ефект върху аржентинските пазари.

Финансовите експерти изразяват загриженост, че правителството на Аржентина не успява да се справи с инфлацията и да предприеме необходимите икономически реформи. Те посочват, че страната вече няма достъп до финансовия пазар, а резервите на централната банка са изчерпани и дори отрицателни според някои експерти. В тази ситуация, харченето на вече дължимите суми на МВФ, за да се поддържа неустойчив обменен курс, може да подтикне спекулантите към нов фалит.

Икономическата криза, пред която се изправя Аржентина, оставя впечатлението, че правителството губи контрол в борбата с инфлацията и финансовите проблеми. Това налага сериозни предизвикателства за страната и затруднява възстановяването на икономиката.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook