Американският долар постигна нов 10-месечен връх днес, подтикнат от увеличаващата се доходност на облигациите в САЩ, която достигна най-високото си ниво от октомври 2007 година. В същото време, японската йена видя възобновяване на спада си, като валутните търговци изразяват очаквания за намеса на правителството в Токио, според информация, предадена от агенция Ройтерс.

Вчера, Нийл Кашкари, ръководител на подразделението на Управлението за федерален резерв на САЩ в Минеаполис, изрази мнение, че с оглед на темпа на икономическия растеж на САЩ, лихвените проценти вероятно трябва да се повишат отново и да се поддържат на „по-високи нива за по-дълъг период“, като инфлацията се стабилизира на ниво от 2 на сто.

Този коментар имаше значителен ефект върху доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, които са референтна точка за определяне на разходите по заеми по света. Доходността на тези облигации се движи обратно пропорционално на тяхната пазарна стойност. Във вторник, тя се увеличи до 4,566 на сто, като по този начин привлече инвеститорите към американските долари.

Този сценарий повиши индекса на долара до 106,2 точки, което е най-високото ниво от края на ноември 2022 година. Индексът на долара следи движението на американската валута срещу шест други глобални валути, включително еврото, швейцарския франк, британския паунд, канадския долар, японската йена и шведската крона. Последната стойност на индекса бе 106,07 точки, след повишение от 0,11 на сто.

Еврото се задържа приблизително на същото ниво спрямо долара, като цената му достигна 1,0588 долара, след като регистрира най-ниското си ниво от март насам при 1,057 долара по-рано този ден.

Подскокът на долара предизвика понижение на японската йена до над 149 йени за долар за първи път от октомври 2022 година, като нейният курс достигна 149,19 йени за долар. Впоследствие, котировките на японската валута се възстановиха малко и курсът й стигна 149,06 йени за долар.

Тези събития валутния пазар подчертават значителната роля на доходността на облигациите и икономическите коментари върху колебанията във валутните курсове и подчертават важността на внимателния мониторинг на икономическите фактори за инвеститорите и търговците на валутния пазар.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.
Станете почитатели на Dividento.com във Facebook