Круизният туризъм продължава да бъде един от най-важните икономически сектори в Гърция, като през 2021 г. приходите от този вид туризъм достигнаха рекордните 1,1 млрд. евро. Това е най-високата стойност на показателя в историята и надхвърля дори приходите от предпандемичната 2019 г., когато те бяха 957 млн. евро, според „Икономикос тахидромос“.

Тези впечатляващи данни ще бъдат обсъдени по време на предстоящия тематичен международен форум и изложение Posidonia Sea Tourism Forum, който ще се проведе на 25-26 април в Солун. Събитието ще бъде насочено към предизвикателствата, пред които са изправени круизните линии и дестинации, свързани със завръщането към растежа.

Международната асоциация на круизните линии (CLIA) прогнозира, че през 2023 г. секторът ще привлече до 33 млн. туристи в световен мащаб, което е значително повече от 2019 г., когато туристите в този сектор бяха 29,7 млн. Според организацията Гърция, която има водеща позиция в круизите в Европа, ще постигне увеличение на приходите, а Пирея, водещото пристанище в страната, ще привлече над 1 млн. пасажери.

Секторът на круизите е от съществено значение за икономиката на Гърция, тъй като създава 15 хиляди работни места в тази страна. Но не само това, круизните туристи също така допринасят за икономическия растеж на местните общности. Според изчисленията на CLIA, всеки посетител от круизно пътуване издържа едно работно място, а всеки посетител средно харчи 660 евро в пристанищата по време на стандартно седемдневно плаване.

Предвид прогнозите на CLIA за растежа на сектора през следващите години, очаква се да се увеличат и приходите от круизния туризъм в Гърция. Това е от особено значение за страната, която единствена в Европа има такава водеща позиция в круизните пътувания. Поради това, Гърция възнамерява да инвестира значително в развитието на инфраструктурата в пристанищата си, за да посрещне нарастващия брой на туристите от круизните линии.

Круизните пътувания имат голямо значение за развитието на туризма и за икономиката на държавите, които ги приемат. Те предлагат на туристите възможността да посетят множество различни дестинации в кратки срокове и да опознаят културата и историята на различни места. В същото време, круизните линии са отговорни за развитието на икономиката на местните общности, които приемат туристите. По този начин се създават работни места и се стимулира икономическият растеж.

В заключение, рекордните приходи от круизния туризъм в Гърция през 2021 г. са доказателство за значимостта на сектора за икономиката на държавата. Очаква се този растеж да продължи и в бъдеще, като Гърция възнамерява да инвестира в развитието на инфраструктурата си, за да привлече още повече туристи от круизните линии. Важно е да се подчертае, че круизните пътувания имат голямо значение за развитието на туризма и за икономиката на държавите, които ги приемат.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook