Литва налага данък върху свръхпечалбите на банките след повишаването на лихвите, за да бъде овладяна покачващата се инфлация. Данъкът, който се очаква да донесе 410 милиона евро в бюджета на страната, ще бъде 60% върху част от нетния лихвен доход на банките, който надвишава средната стойност от предходните четири години с 50%. Тази мярка бе предложена от Литовската централна банка и одобрена от парламента на страната.

Литва е член на НАТО и граничи с Русия и Беларус, които са съответно конкурент и съюзник на Москва. Правителството на Литва обяснява въвеждането на данъка с това, че повишените лихви на банките водят до „икономически наем“. Прогнозите показват, че печалбите на банките през 2023 г. ще бъдат двойно по-високи, отколкото през миналата година. Литовското правителство счита, че това е изкривяващ и несправедлив феномен, който трябва да бъде коригиран с данъчни мерки.

Налагането на данък върху свръхпечалбите на банките в Литва е подобна на мерките, взети от Испания през декември, когато тя въведе временен данък върху извънредните печалби на банките. Испания начисли 4,8% данък върху нетния лихвен приход и нетните комисионни над прага от 800 милиона евро.

Въпреки това Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че налагането на данък за литовските финансови институции „може да има отрицателни икономически последици, правейки кредитните институции по-малко устойчиви на икономически сътресения“. Литовското правителство взема тази опасност под внимание, но смята, че данъкът е необходим за финансиране на програми за образование, здравеопазване и социално подпомагане. Те също така твърдят, че данъкът е умерен и ще бъде въведен поетапно, което ще даде възможност на финансовите институции да се адаптират към него. Остава да се види какви ще бъдат дългосрочните последици от въвеждането на този данък и дали той ще постигне целта си да увеличи приходите на държавата.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook