Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft, обяви, че компанията няма да даде повишение на заплатите на своите служители с постоянен трудов договор тази година, докато инвестира агресивно в изкуствен интелект, съобщава Fortune. В изтекъл имейл, видян от изданието, Надела посочва: „Ще има повишения на заплатите само за някои почасови или еквивалентни позиции, но не и за служителите с постоянен трудов договор.“ Той пояснява, че компанията е решена да помогне за осъществяване на голяма платформена промяна в новата ера на изкуствения интелект в динамична и конкурентна среда, като също така се сблъсква с глобални макроикономически несигурности.

Microsoft вложи милиарди в OpenAI, разработчик на ChatGPT, и интегрира технологията му в продуктите си, докато се състезава с Google за доминиране в тази област. Компанията разшири сътрудничеството си с OpenAI и добави нова функционалност на своя търсачка Bing чрез използване на технологията на ChatGPT. Също така интегрира подобна технология на чатботове в облачните услуги и софтуерните продукти, които продава на големи бизнеси и организации.

Представител на Microsoft заяви за FOX Business, че „навигирането в динамична икономическа среда и голямата платформена промяна изискват от нас да вземем критични решения по отношение на инвестициите в нашите хора, нашия бизнес и нашето бъдеще“. Компанията ще продължи да инвестира в своите служители чрез продвижвания, бонуси и акции, въпреки че няма да осигури повишения на заплатите на служителите с постоянен трудов договор тази година. В имейла Надела пояснява, че бюджетът за продвижвания няма да се промени, а служителите все още ще получават високи награди за изключителна работа. В същото време бюджетът за бонуси и акциите на Microsoft ще бъде по-близо до историческите си средни стойности, а висшето ръководство на компанията, включително Надела, ще получава по-ниски бонуси в зависимост от постиженията си спрямо миналата година. Компанията продължава да излива милиарди долари в OpenAI, която е разработила ChatGPT, и да интегрира технологията й в продуктите си, докато се състезава с Google за доминиране в тази област. Рано тази година Microsoft удължи партньорството си с OpenAI и въведе нова функция на AI чатбот в своя търсачка Bing. Компанията също така интегрира подобна технология на чатботове в продуктите си за облачни изчисления и софтуер, които продава на големи предприятия и организации.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook