ВТБ (Внешторгбанк) – втората по големина банка в Русия, отчита годишна загуба на фона на западните санкции. Финансовата институция съобщи, че крайният резултат за миналата година е загуба в размер на почти 6,133 млрд. рубли (около 7 млрд. евро), докато година по-рано банката бе постигнала нетна печалба от 327 млрд. рубли. Причината за загубата се дължи на санкциите, наложени върху банката от международната общност.

ВТБ беше една от първите банки, които бяха изключени от международната платежна система Swift в отговор на войната в Украйна. Главният изпълнителен директор на банката, Андрей Костин, който е довереник на лидера на Кремъл Владимир Путин, също беше лично санкциониран от Великобритания и САЩ. Това означава, че ВТБ бе лишена от международния финансов пазар и не можеше да извършва транзакции в чуждестранни валути. Това доведе до трудности за банката, която не можеше да се защити от валутните колебания.

През изминалата година ВТБ се сблъска с „безпрецедентни трудности и предизвикателства“, според финансовия директор на банката, Дмитрий Пианов. Банката стана „първата мишена на най-големите възможни санкции“, което причини огромни загуби. ВТБ купи банка „Откритие“ от централната банка в операция по рекапитализация, но дори това не можа да предотврати загубите.

За съжаление, ВТБ не е единствената руска банка, която се сблъска с трудности. Налице е подобна ситуация и в други руски банки, като Сбербанк и Газпромбанк, които също бяха обект на санкции.

Руските банки се намират в трудно финансово положение поради ефекта на санкциите, наложени от западните държави, в резултат на напрежението между Русия и Украйна. Тези санкции се отразяват на икономическото развитие на Русия като цяло и водят до затруднения и загуби за руските банки.

Сбербанк, най-голямата банка в Русия, е постигнала загуба от 236 млрд. рубли (3,3 млрд. евро) за 2022 г. Това е първата загуба за банката след кризата от 2008 г. Газпромбанк, финансовата армия на енергийния гигант Газпром, също е пострадала от санкциите и докладва за сериозни загуби.

В това трудно финансово положение, руските банки трябва да намерят начини да се справят със загубите и да намерят нови начини за финансиране. Някои от решенията, които те са взели, включват издаването на облигации и привличането на инвестиции от чуждестранни банки.

Все пак, в дългосрочен план, тези банки трябва да намерят начини да се адаптират към новата реалност и да се приспособят към условията на работа в условия на санкции. Това може да включва разнообразяване на дейността на банките, търсене на нови партньори и клиенти, както и намаляване на зависимостта им от международната платежна система Swift.

Също така, важно е за руските банки да работят в партньорство с правителството и регулаторните органи, за да намерят начини да се справят със загубите и да стабилизират икономиката на Русия като цяло.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook