Китайската технологична корпорация „Алибаба“ (Alibaba) е последната компания, която представя своя модел на платформа за генеративен изкуствен интелект на фона на бързо набиращата популярност на американския чатбот „Чат Джи Пи Ти“ (ChatGPT) на „ОупънЕйАй“ (OpenAI). Информацията беше предадена от Ройтерс.

„Алибаба“ обяви, че нейната технология за изкуствен интелект скоро ще бъде интегрирана във всичките й онлайн приложения. Нареченият „Тонуи Цианвън“ (Tongyi Qianwen) чатбот ще бъде първоначално интегриран в приложението на компанията „ДинТок“ (DingTalk), което служи за комуникация и организация на работния процес в рамките на дадена компания или неправителствена организация. „Тонуи Цианвън“ ще може да бъде използван за обобщаване на бележки, водени по време на работни срещи, за създаване на служебни имейли и за изготвяне на бизнес предложения.

Платформата за изкуствен интелект ще бъде интегрирана и в другото онлайн приложение на „Алибаба“ – гласовия асистент „Ти мол Джини“ (Tmall Genie). Технологията, използвана за изготвяне на „Тонуи Цианвън“, е базирана на „големи езикови модели“, което позволява на чатбота да изработва писма с покани, да планира маршрути за пътувания и дори да дава съвети за грим към дамите.

Откакто беше създадена американската сензация „Чат Джи Пи Ти“, множество китайски компании представят свои версии на платформи за изкуствен интелект или намекват, че разработват подобни технологии. „Алибаба“ е една от тях и се надява, че своята нова технология ще бъде приета успешно на пазара. С всичкия си опит и технологична инфраструктура, „Алибаба“ има всички предпоставки да привлече много клиенти за своята платформа за изкуствен интелект.

Използването на генеративни модели на изкуствения интелект, като „голямите езикови модели“, отваря нови възможности за автоматизация и оптимизация на различни процеси в бизнеса. Тези модели са в състояние да генерират текст, изображения, видеа и други видове съдържание, което може да бъде използвано за създаване на персонализирани решения за клиентите.

С развитието на технологиите за изкуствен интелект и генеративни модели, можем да очакваме още по-мощни и функционални платформи в бъдеще. Конкуренцията между компаниите за по-добри и иновативни решения ще води до усъвършенстване на тези технологии и ще допринесе за по-ефективното им използване в различни области на бизнеса и живота ни като цяло.

Някои от големите китайски компании, като „Байду“ и „СенсТайм“, представиха свои версии на подобни платформи. Властите в Китай планират да наложат регулации върху услугите, базирани на генеративен изкуствен интелект, за да насърчат здравословното развитие и стандартизираното прилагане на тези технологии. Проектът на мерките е представен за обществено обсъждане и все още не е приет от китайското правителство.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook