Комерсиализирането на летящите превозни средства напредва, след като бразилският стартъп Eve Holding Inc. успешно изпълни тестове в специален аеродинамичен тунел, съобщава агенцията Ройтерс. Eve, който е под контрола на производителя на самолети Embraer, планира да стартира търговски операции със своя изцяло електрически летящ автомобил през 2026 година.

Концепцията на Eve представлява електрическо превозно средство, което може да излита и каца вертикално (известно като eVTOL) и често наричано „летящ такси“. Завършените тестове в аеродинамичния тунел се считат за ключови за получаване на сертификация от страна на регулаторите, както и за бъдещото производство и продажби на глобално ниво. Луис Валентини, главен технологичен директор на Eve, споделя, че информацията, получена по време на тази разработъчна фаза, помогна на компанията да подобри техническите решения на своя eVTOL, преди да започне производство и изграждане на прототипи.

Eve очаква да избере основни доставчици на оборудване през първата половина на текущата година и да започне изграждането на пълномащабен прототип през втората половина. Допълнителни тестове са планирани за 2024 година. Преди да започне производство, Eve вече има поръчки за близо 2800 от своя eVTOL. Разработката на компанията е подкрепена от инвеститори като United Airlines и Rolls-Royce.

Тестовете в аеродинамичния тунел са проведени в Швейцария с използването на мащабен модел на eVTOL, които помогнали на компанията да проучи представянето на компоненти като фюзелаж и крила по време на полет. Eve, който дебютира на Нюйоркската фондова борса миналата година, подчертава, че сертифицирането е една от най-належащите цели на компанията. Анализаторите от Jefferies очакват, че Eve ще постигне своите планове, въпреки че може да не бъде първият стартъп, който пуска комерсиални операции с летящо превозно средство.

Според анализаторите на Jefferies, е малко вероятно Eve да бъде първият играч на пазара, но компанията има значителен поток от поръчки, което й дава възможността да се наложи на новия пазар на eVTOL. Този нововъзникващ пазар представлява потенциално важен сектор на бъдещето, като множество компании в момента разработват и тестват подобни електрически летящи автомобили.

Комерсиализирането на летящите таксита може да промени начина, по който хората пътуват в градовете. Тези електрически превозни средства, които се отличават с вертикално излитане и кацане, могат да предложат по-бързо и ефективно движение в гъсто населените области, където пътната конгестия е сериозен проблем. Предвижда се, че летящите таксита ще предоставят удобство и гъвкавост на пътниците, които ще могат да избягват забавянето, свързано със задръстванията на пътя.

Въпреки че има някои технически, регулаторни и безопасностни предизвикателства пред въвеждането на летящите таксита, технологията продължава да напредва, а интересът и инвестициите в този сектор нарастват. Ако Eve успее да получи необходимите сертификации и да започне търговската си дейност през 2026 година, то това може да представлява важна промяна в бъдещето на градската мобилност и въздушния транспорт.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook