Акциите на Airbnb паднаха с 6% след публикацията на доклад, разкриващ неприятни преживявания на клиенти по време на престоя им в индивидуално управлявани недвижими имоти, резервирани чрез платформата. Според доклада на The Bear Cave, има множество случаи на гости, които са изживели ужасни преживявания, включително изненадващи изисквания за почистване и отмяна на резервации в последната минута, както и скрити камери в спалните и баните.

Airbnb не е коментирал доклада. Въпреки това, компанията успя да постигне рекорден ръст от 40% на годишна база през 2022 г. и 16% увеличение на активните обяви през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на предходната година. Резервираните нощувки са се увеличили с 20%, но не са достигнали прогнозите на анализаторите. Туристическите компании заявят, че не отбелязват спад в търсенето, въпреки опасенията за забавяне на световната икономика.

Някои професионални домакини на Airbnb с най-добри резултати са се отказали от услугите на платформата и предпочитат да използват свои сайтове за резервации, където предлагат по-евтини оферти. През март Airbnb съкрати част от служителите си, за да намали разходите и да защити маржовете.

Въпреки това, има събития, които могат да окажат отрицателно въздействие върху бизнеса на Airbnb. Миналия месец избухна пожар в сграда в Монреал, използвана от дългосрочно пребиваващи и краткосрочни гости, които са резервирали жилища чрез Airbnb. Градските власти заявиха, че помещенията не е трябвало да се отдават под наем за тези цели. Тези събития могат да нанесат значителни щети на бизнеса на Airbnb, като доведат до загуба на доверието на клиентите и потенциално дори до законодателни ограничения върху дейността на компанията. Също така, отразяването на неприятните преживявания на клиенти, както и случаи на неправомерна употреба на имоти, може да доведе до спад в търсенето на услугите на Airbnb.

Въпреки тези фактори, компанията продължава да доминира на пазара за краткосрочно отдаване на жилища и да генерира значителни приходи. Airbnb също така има положителен ефект върху туризма в множество градове, като предоставя възможности за по-достъпно настаняване и уникални туристически преживявания. Компанията също така предлага възможности за допълнителен доход на домакините на жилищата, които могат да ги отдават под наем като краткосрочни наематели.

В заключение, въпреки някои негативни фактори, бизнесът на Airbnb се развива успешно и продължава да бъде популярен избор за краткосрочно настаняване на туристи. Компанията трябва да бъде внимателна и да се справя ефективно с предизвикателствата пред себе си, за да запази доверието на клиентите и да продължи да расте в бъдеще.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook