Американски фармацевтичен гигант „Модерна“ представи изненадващи данни, като обяви, че е постигнала печалба през последното тримесечие на 2023 година, въпреки спада в продажбите на нейния водещ продукт – ваксината „Спайквакс“ срещу КОВИД-19. Според отчетите на компанията, печалбата й през този период достига 217 милиона долара.

Този резултат обаче представлява съкращение в сравнение с годишната печалба от 1,47 милиарда долара, записана от фармацевтичния гигант през същия период на 2022 година. Изглежда, че фирмата е постигнала този успех чрез активно намаляване на разходите.

В същото време, британско-шведската фармацевтична корпорация „АстраЗенека“ съобщи за успешното приключване на процеса по придобиването на китайската биофармацевтична компания „Грасел биотекнолъджис“. Сделката, която се оценява на приблизително 1 милиард долара, може да достигне до 1,2 милиарда долара след като бъде финализирана. Това придобиване може да има значително влияние върху пазара на фармацевтични продукти, особено в Китай, където „Грасел биотекнолъджис“ има значително присъствие.

Тези развития в сферата на фармацевтиката подчертават постоянната динамика и конкуренция на глобалния пазар на лекарства и ваксини, както и постоянната необходимост от иновации и стратегически промени, за да се осигури успешно позициониране и растеж в индустрията.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook