На скорошната годишна конференция на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) в Боровец бяха представени интересни данни от национално проучване за потреблението на мебели, проведено от агенция „Тренд“. Според резултатите, 44% от българите предпочитат мебели, произведени в България.

Участниците в анкетата изтъкват три ключови фактора, които оказват влияние върху техния избор – гаранция за качество, по-приемлива цена и подкрепа за местния бизнес. Гаранцията за качество и подкрепата на местния бизнес са от решаващо значение за българите, като цената остава водещ фактор при покупката на мебели.

Интересен аспект е, че около 32% от респондентите не изразяват конкретни предпочитания към страната на производство. Този процент е по-висок сред жителите на столицата, които често са отворени към продукцията и от други части на Европа и страни извън ЕС.

Според данните, само 4% от българите закупуват мебели често, веднъж или няколко пъти в годината. Висшистите и жителите на столицата са тези, които най-често инвестират в нови мебели. Представителите на активната възрастова група между 30 и 60 години с доход на домакинството над 2000 лв. също често обновяват своя интериор.

Най-често сменяните мебели са леглата и матраците, следвани от столове, дивани и кресла. Тези предпочитания може би отразяват активния начин на живот и изменчивите нужди на българските потребители.
Цената, качеството на изработката и дизайнът на мебелите са водещите фактори при покупката. Тази тенденция е видима във всички възрастови и доходни групи. Също така, екологичните изисквания и съответствие с европейските стандарти играят важна роля за определен процент от потребителите.

Въпреки дигиталната ера, само 5% от купуващите мебели предпочитат онлайн търговията. Онлайн сайтове и каталози, обаче, играят важна роля, като 34% от хората ги използват за ориентация преди физическа посещаемост на магазин. Този подход е по-разпространен сред младите, висшистите и градските жители.

Национално проучване отразява предпочитанията и покупателното поведение на българите в сферата на мебелите. С цената, качеството и подкрепата за местните производители в центъра на вниманието, българите продължават да бъдат вярни на предпочитането за мебели, произведени в България.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook