Министърът на енергетиката Росен Христов и постоянният представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, Лесех Мелгаард, подписаха споразумение за предоставяне на консултантски услуги за развитието на геотермалната енергия в България, съобщи ресорното министерство. Проектът ще се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост, а Световната банка ще предоставя техническа експертиза, базирана на най-добрите световни практики и идеи за управление на геотермалните енергийни ресурси в страната.

В рамките на следващите 24 месеца екипът на Световната банка ще предостави анализ, технически компетенции и препоръки за създаването и функционирането на геотермални лаборатории и геотермални центрове за високи постижения в няколко български университета. Финансовата институция ще подпомогне министерството при идентифицирането на обекти с добри перспективи за използване на геотермална енергия, включително за отопление и охлаждане и потенциал за производство на електроенергия.

Проектът е част от усилията на България за осигуряване на чисти енергийни ресурси в полза на своите граждани и за гарантиране на плавния преход към зелена енергия. Също така, бяха обсъдени и възможностите за сътрудничество в други области на енергетиката, включително създаване на цялостна енергийна стратегия на страната, базирана на вече изработената визия и подпомагане на икономическото развитие на въглищните региони с фокус зелени технологии и производства.

Министър Христов подчерта, че това споразумение показва ясно, че България има сериозен ангажимент към своята евроатлантическа интеграция и насърчава стабилността и сигурността в региона.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook