Глоба в размер на 50 млн. евро е наложена на Carlsberg Deutschland Holding GmbH от висшият регионален съд в Дюселдорф за участието ѝ в бирения картел. Съдът е приел, че Carlsberg е виновна за картелно нарушение, тъй като е участвала в обмен на чувствителна към цените информация между водещи германски пивоварни през март 2007 г. Разговорът е способствал за повишаването на цената на бутилка с едно евро и е предизвикал други пивоварни да следват примера на Carlsberg.

Управляващият директор на Carlsberg Deutschland Holding е използвал това знание, за да наложи увеличението на цените по-лесно и по-категорично през 2008 г. спрямо ресторантьорството и търговците на дребно с храни. Решението на съда е предшествано от споразумение между страните, което предвиждаше глоба от 45 до 55 млн. евро. Адвокатът на Carlsberg обаче отново отхвърля обвиненията в заключителната си реч.

Това не е първият път, когато германските органи за защита на конкуренцията налагат глоби на пивоварни за незаконно определяне на цените. От 2013 г. и 2014 г. Федералната служба за разследване на картели наложи глоби на множество известни пивоварни, включително Carlsberg, за незаконно определяне на цените. Според констатациите на Bundeskartellamt пивоварните са се споразумели през 2007 г. и са повишили цените почти едновременно в началото на 2008 г. Въпреки че споразуменията за ценово съгласуване са забранени от закона за конкуренцията на ЕС и германското право, процедурата изисква максимална издръжливост от всички участващи страни.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook