Продажбите на електрически автомобили продължават да нарастват експоненциално и тази година, според доклад на Международната агенция по енергията (МАЕ), те ще достигнат около една пета от световния пазар. Това е важна тенденция, която ще има големи последствия за енергийния сектор, тъй като очаква се търсенето на петрол да се съкрати с 5 милиона барела дневно до 2030 година.

Докладът на МАЕ отбелязва, че през 2022 година са били продадени над 10 милиона електрически автомобили в света, като „продажбите ще нараснат с 35 на сто тази година, за да достигнат 14 милиона автомобила“. Това е експлозивен растеж, който води до нарастване на пазарния дял на електрическите превозни средства от 4 на сто през 2020 година до 14 на сто през 2022 година, а се очаква да се увеличи допълнително с 18 на сто тази година.

Най-бързо електрическите автомобили проникват на водещите световни пазари – Китай, САЩ и Европа, като Китай е набрал конкурентно предимство, тъй като почти два от три електрически автомобила в света се продават там, като страната е водеща в сектора на батериите и необходимите компоненти за производството им.

С оглед на все по-строгите екологични правила, ЕС вече предвижда забрана на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 година. Това означава, че пазарът на електрически превозни средства ще достигне 60 на сто в трите географски зони до 2030 година, според прогнозите на МАЕ.

Но електрификацията на автомобилния парк не води само до по-чист въздух и намаляване на зависимостта от петрол. Тя също така може да има големи последствия за енергийния сектор като цяло. От една страна, ще бъде необходимо да се изградят нови инфраструктури за зареждане на електрически автомобили, както и да се разработят по-ефективни и устойчиви батерии за тях. От друга страна, ще се наблюдава значително намаление на търсенето на петрол, което може да доведе до значителни промени в енергийния сектор и да наложи преструктуриране на компаниите, които досега са били ориентирани към производството и дистрибуцията на петрол и петролни продукти. Очевидно е, че електрификацията на автомобилния парк е процес, който носи както възможности, така и предизвикателства, и е важно да се преценят всички страни на тази тенденция, преди да се направят окончателни изводи.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook