Наскоро се появиха информации, че турската компания „Фло ритейлинг“ и ливанската фирма „Азадеа груп“ са в преговори за придобиване на активите в Русия на френската верига за спортни стоки „Декатлон“. Сделката, ако бъде осъществена, ще представлява важна промяна в търговията на руския пазар.

Според информация от сайта socialbites.ca, който цитира руското издание „Ведомости“, в момента се провеждат преговори за евентуалното сключване на сделката. Източници от пазара на недвижими имоти и търговски партньор на френската фирма също потвърждават тези разговори.

„Фло ритейлинг“ притежава правата за продажбата в Русия на стоките от марката „Рийбок“, което я прави интересен партньор за придобиване на активите на „Декатлон“. От своя страна, „Азадеа груп“ е собственик на прочутия „Дубай мол комплекс“ – един от най-големите търговски центрове в света. Това показва сериозния интерес на две влиятелни компании да инвестират в руския пазар.

Въпреки това, според анализаторите е малко вероятно сделката да бъде приключена преди есента. Също така не е известно дали има и други потенциални купувачи, които също са заинтересовани от бизнеса на „Декатлон“ в Русия.

Решението на „Декатлон“ да се оттегли от руския пазар бе обявена в края на март миналата година. Това решение бе взето в контекста на руската военна инвазия в Украйна и последвалите санкции на западните страни срещу управляващите в Москва. Санкциите предизвикаха сериозни икономически проблеми и несигурност във връзка с бизнес дейността на западните компании в Русия, което вероятно е влошило положението на френската верига в страната. Руският пазар се оказа засегнат от намаляващата покупателна способност на потребителите и несигурността във връзка с икономическите перспективи на региона.

В този контекст, евентуалното придобиване на активите на „Декатлон“ от страна на „Фло ритейлинг“ и „Азадеа груп“ може да се разглежда като стратегически ход, който ще им позволи да се възползват от вакуума, оставен от оттеглянето на френската верига. Това също така може да представлява възможност за разширение на техните бизнес операции в Русия и създаване на нови възможности за растеж.

Въпреки това, има и някои предизвикателства и несигурности, свързани със сделката. Освен конкуренцията от други потенциални купувачи, не е ясно какво би било бъдещето на „Декатлон“ в Русия. Също така, санкциите и политическата нестабилност в региона може да продължат да влияят на бизнес климата и да предизвикат предизвикателства за новите собственици.

Тези развития следва да бъдат внимателно следени, тъй като те отразяват динамиката на руския пазар и въздействието на геополитическите фактори върху бизнес средата. Ако сделката бъде осъществена, това ще бъде важна стъпка за „Фло ритейлинг“ и „Азадеа груп“ в тяхната глобална експанзия и диверсификация на бизнеса им.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook