Изследователите са разработили цяла област на изследване, посветена на цветовете и начина, по който ни влияят. Маркетингът се възползва в голяма степен от тези проучвания, като ги използва, за да определи какви нюанси да приложи в продуктите, рекламите, уебсайтовете и местата за продажба, наред с други, за да повлияе на решенията за покупка на хората и да постигне увеличение на продажбите.

Цветовете, които виждаме в магазините или по улиците, докато ходим, оказват огромно влияние върху нашата психология и върху решението ни за покупка. По-голяма част от продуктите и рекламите имат силен компонент на цветната стратегия, проектирана от специалисти в тази област.

Изследователите на пазара са установили, че цветът значително влияе върху навиците на хората да купуват. Докато импулсивните купувачи реагират по-добре на червено, оранжево, черно и синьо, купувачите, които планират покупките си, реагират по-добре на светло розово, светло синьо и морско.

Оптималното използване на теорията на цветовете ще ви помогне да увеличите продажбите си. Просто трябва ясно да разберете следните точки:

1. Помислете за пазара, към който е насочен вашият бизнес.
Да приемем, че продавате книги за малки деца, но вашите маркетингови усилия са насочени към баби и дядовци, които ще купуват книги за внуците си.

Вероятно ще оформите книгите в ярки основни цветове, така че децата, които ще ги използват, да ги харесат. Маркетинговите материали (уебсайт, брошури, флаери, плакати и др.) Обаче трябва да бъдат проектирани с мисъл за баба и дядо. Ето защо трябва да помислите за използването на синьо, който придава увереност; розово – сладост и сигурност и жълто – щастие и забавление.

2. Влияние на цветовете.
Цветовете са пряко свързани с опасенията на хората да вземат решения сами, тъй като влияят с присъствието си в обкръжението на взимащия решение. Това ни води до „демонстрационен ефект“ сред потребителите, тъй като някои имитират други в техния живот и поведение при пазаруване.

Влиянията и цветовете са кумулативни; тоест колкото повече „следват“ социалните лидери, толкова повече се наслаждават на цвета и следователно по-голямото разпространение на най-приеманите.

3. Клиенти и цветове.
Някои от съвременните тенденции по отношение на продуктовата колориметрия и фирмената идентичност посочват следното:

Червените
Клиенти, които предпочитат червеното, обикновено са изходящи и динамични. Червеният цвят е свързан с атрактивни аромати; алено червено означава сексуални предпочитания на малцинствата и силна степен на достойнство и гордост.
Жълтите
Клиенти, които избират жълто, са склонни да бъдат интелектуални. Този цвят също е признат за излъчваща топлина и вдъхновение. Препоръчително е да обявите „новини или оферти“.
Зелените
Клиенти, които избират синьо-зелено, имат аналитичен и спокоен характер.
Синьо
Хората, които предпочитат синьото във всичките му нюанси, имат добър контрол над емоциите си. Това е и любимият цвят на децата и младите хора. Той отразява спокойствие, ненасилие и е силно препоръчителен за домакински продукти, които имат дълъг живот. Трябва да се прилага за боядисване на стени, спално бельо, завеси и др. Някои казват, че успехът на интернет портала Yahoo се дължи на използването на синия цвят.
Оранжево
Хората, които купуват оранжеви продукти, обикновено са весели. Това е цветът на действието и щедростта.
Лилаво
Хората с тенденция да гравитират към лилаво имат артистичен, мистичен и религиозен вкус. Този цвят оказва влияние върху парфюмерийната индустрия за жени. Счита се за най-сексуалния цвят от всички.
Кафяво
Повечето клиенти, които са подредени, дисциплинирани, вежливи се доверяват на този цвят. Те също са със стабилен и здравословен живот.
Черно
Клиенти, които предпочитат черното, са консервативни, обичат елегантността и дискретността.
Бяло
Хората, които го избират, са изискани и имат тенденция да бъдат затворени в идеите си.
Зелено
Потребителят, който дава приоритет на зеления цвят, е полезен, любител на свежото и естественото.
Розово
Клиентът, който избира розово, е мек, женствен, изтънчен, учтив.