По-голямата част от света прекрати налагането на ограничителни мерки срещу разпространението на коронавирус, стриктната политика на Китай за „нулев ковид“ доведе до затварянето на ключови производствени и технологични центрове в страната. Такива бяха локдауните в Шанхай и Шънчжън, започнали още през пролетта. От отминали затваряния повечето фирми са принудени да затварят.

Ситуацията в страната се влошава след отминали и предстоящи локдауни. Създава се изкуствен хаос между населението.Дори сега, три месеца след като Шанхай премахна безпрецедентния локдаун, продължил повече от 60 дни, бизнесите на най-богатия и най-голям потребителски пазар в Китай все още бавно се възстановяват на фона на мерки, възпиращи нормалния живот.
Въпреки че ограниченията за движение в целия град бяха отменени още на 1 юни, китайската политика за „нулев ковид“ продължава да налага локални локдауни на цели квартали и жилищни комплекси, когато бъдат установени заразени хора. В някои случаи карантинирането се извършва в правителствени съоръжения в срок до 14 дни. След изтичане на карантината е необходимо редовно тестване на жителите, за да използват обществен транспорт или да влизат в закрити помещения като офис сгради и ресторанти, разказва Блумбърг.

Последиците от мерките засегнаха потребителското търсене и предлагане в Шанхай.
Градовете в Китай се борят с огнища на коронавирус, което намалява перспективите за икономическото възстановяване.
Шестте района, които обхващат по-голямата част от населението на 18-милионния град, обявиха, че всички жители ще бъдат тествани два пъти за ковид през уикенда. Голяма част от населението ще трябва да работи от вкъщи.

Град Чънду постави населението си под изолация. Очаква се локдаунът да продължи най-малко четири дни, като може да бъде и удължен, ако бъдат открити повече случаи на заразени. Това вероятно ще доведе до спад в търговията на дребно, а може и да принуди бизнеси да затворят, ако служителите не могат да ходя на работа.
На Чънду се падат 1,7 процента от брутния вътрешен продукт на Китай, и е шестият по големина град след Пекин, Шанхай, Шънчжън, Гуанчжоу и Чунцин.
Заводът на японския гигант „Тойота“ (Toyota) в Чънду, който има годишен производствен капацитет от 105 000 автомобила, „работи нормално“ и в затворен цикъл по искане на властите на провинция Съчуан, каза представител на компанията пред Ройтерс.
Местният завод на „Фолксваген“ (Volkswagen) също работи в затворен цикъл, заявиха от компанията.

Чънду вече отчита слаби икономически данни – продажбите на дребно спадат през първите седем месеца на годината, местните приходи се свиват, а промишленото производство се забавя. През първите шест месеца на годината икономиката на града се нарасна само с 3 на сто спрямо 13,1 на сто през същия период на миналата година.
Засегнати от пандемични мерки са и около половината от 6-те милиона жители на североизточния пристанищен град Далян, главен център за внос на соя и желязна руда.

Градовете Тянцзин и Шъцзячжуан, близо до Пекин, също са под ограничения. Засега столицата е сравнително незасегната въпреки почти всекидневното тестване на населението.
Пандемията започва да се измества от някои по-отдалечени региони и градове.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook