Службата за събиране на данъци на САЩ (IRS) изпрати ударно изявление, обявявайки, че „Майкрософт“ дължи огромни 28,9 милиарда долара за просрочени данъци, на които се добавят неустойки и лихви. Този необичаен случай на данъчна конфронтация идва след дългосрочно разследване на начина, по който „Майкрософт“ разпределя печалбата си между различни страни и юрисдикции през периода от 2004 до 2013 година.

Технологичният гигант „Майкрософт“ се изправя срещу този сериозен данъчен спор, като съобщи, че информацията, предоставена от IRS, се оспорва и ще бъде обжалвана. В официално изявление, цитирано от Асошиейтед прес, „Майкрософт“ подчерта, че спазва данъчните правила и че този спор се очаква да се развива през следващите няколко години.

Цялата ситуация около данъчния спор с „Майкрософт“ изниква от принципа на трансферно ценообразуване – практика, при която много големи компании манипулират разпределението на своите приходи, като обявяват по-ниски печалби в държави с високи данъци и по-високи печалби в юрисдикции с по-ниски данъци. Това позволява на компаниите да намалят своите данъчни задължения.

Критици на тази практика наричат този начин на действие агресивна данъчна оптимизация и смятат, че той нарушава духа на данъчните закони. Някои гласове се издигат срещу големите корпорации, твърдейки, че те трябва да плащат по-справедливи данъци и да не избягват своите фискални отговорности.

„Майкрософт“, с централа в Редмънд, Вашингтон, се опитва да докаже, че е следвала всички съответни правила и че прегледът на IRS не е основателен. Попаднатата им на лайна власт вече е национален фокус и очаква се да се разглежда внимателно от данъчните органи и обществеността.

Докато спорът продължава, се очаква, че „Майкрософт“ и IRS ще се замесват в юридически процеси, които вероятно ще продължат няколко години, преди да се стигне до окончателно решение. Данъчните практики на големите корпорации, като „Майкрософт“, продължават да бъдат предмет на внимание и дебати, свързани с данъчната справедливост и облагането на големите бизнеси.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook