Корпорацията „Нидек“ (Nidec), една от най-големите компании в автомобилния сектор в Япония, обяви откриването на две нови фабрики в Нови Сад, Сърбия. В церемонията по откриването участваха президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът и главен изпълнителен директор на „Нидек“ Такаши Фурухаши, временният шарже д’афер в посолството на Япония в Сърбия Тецуя Цубота и високопоставени представители на японската корпорация.

Едната фабрика, наречена „Нидек електрик мотор Сърбия“ (Nidec Electric Motor Serbia), ще се фокусира върху масовото производство на автомобилни двигатели. Втората фабрика, „Нидек елесис Юръп“ (Nidec Elesys Europe), ще се занимава с масовото производство на автомобилни инвертори и електронни модули за управление. Присъствието на „Нидек“ в Сърбия се очаква да допринесе за съживяването на регионалната икономика в района на Нови Сад.

Една от причините за разширяването на дейността на „Нидек“ в Сърбия е бъдещото масово производство на двигателната система „E-Axle“ за електрически превозни средства в Европа. В отговор на по-строгите разпоредби за опазване на околната среда и емисиите на въглероден двуокис в Европа, търсенето на автомобилни двигатели, инвертори и електронни модули за управление на „Нидек“ се увеличава. Затова компанията се стреми да изгради ефективна система за доставки в Европа и да създаде индустриален клъстер за производство на автомобилни двигатели за европейския пазар. Изграждането на новите фабрики в Сърбия представлява централизирана база за производствените дейности на групата „Нидек“. Освен това, компанията планира бъдещо разширяване в района, с цел създаване на индустриален клъстер.

Този проект на „Нидек“ е в съответствие с „Инициативата за сътрудничество на Западните Балкани“, в която японското правителство работи в Сърбия и други региони. Компанията отбелязва, че получава голяма подкрепа от правителствата както на Япония, така и на Сърбия.

„Нидек илектрик мотор Сърбия“ планира да наеме около 1000 служители през първата фаза на строителството. Фабриката се разполага на площ от 59 760 кв. м. в Нови Сад, на около 90 км северозападно от столицата Белград. „Нидек илесис Юръп“ ще има около 200 служители в първата фаза от изграждането на фабриката и заема площ от 36 000 кв. м.

През декември миналата година „Нидек“ стъпи и на българския пазар, като откри изследователски и развойен център за Европа в Sofia Airport Center. Компанията планира да инвестира 3,5 милиона долара и да наеме 100 инженери до края на 2023 година. „Нидек“ е утвърден производител на електронни устройства за автомобили с множество дъщерни компании в над 40 страни.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook