Държавата моментално да започне да изплаща предвидените помощи, плюс по европейски проекти да се генерират допълнително средства, за да се подпомогнат движещи за икономиката сектори при поредното затваряне, настоя Рая Попова, председател на Българската ритейл асоциация пред БНР.

„Мерките са ненавременни и лошо описани. Връщат се постоянно документи, а помощите се изплащат с почти двумесечно закъснение“, ĸoмeнтиpa тя, подчертавайки, че от началото на първия локдаун до сега се отчитат 15% фалити, а предстоят и още през третия.

„Няма прогнозируемост. Ние не знаем в крайна сметка търсим ли хора или освобождаваме хора“, коментира тя.

Държавата не опрости, нито отложи дължимите към нея данъци, такси, осигуровки, дори такса смет, при положение, че затворените обекти са в обективна невъзможност да генерират отпадъци, изтъкна тя.

Относно подпомагащите мерки на държавата Попова отбеляза, че „хаосът в системата е доста голям“, а бизнесът среща затруднения с връщането на документи „по най-безумни причини“, например непоставено тикче.

„Документи за помощи са подадени от наши колеги още ноември. В края на януари едва започват да се изплащат някакви обезщетения“, уточни Рая Попова.