В тайванското селце Бейган, което се намира на остров Мацу, разположен само на 13 километра от брега на континентален Китай, стои една неизвестна сграда, която присъства в сянката на времето в продължение на десетилетия. Лодки и кораби минават покрай нея, но тя остава невидима за повечето хора.

Сградата се оказва входът към неизползвана от десетилетия топлоелектрическа централа, която е изградена в планините на остров Мацу по време на Студената война. Въпреки че този обект е обявен за зона с ограничен достъп от тайванските военни власти, малко хора са имали възможността да видят вътрешността на този секретен обект.

Топлоелектрическата централа в Бейган беше отворена през септември за свободен достъп за първи път след повече от 50 години, като стана част от биеналето в Мацу. Този необичаен ход се съчетава с трансформацията на сградата в едно футуристично киберпънк арт пространство с цел да просветли историята на острова като военен аванпост на една война, която никога не настъпи, или поне все още не е дошла.

С местното наименование „Jun Hun“ или „армейска душа,“ топлоелектрическата централа Beigan започва работа през 1975 г. и става стълб на икономиката на остров Мацу. Тя успешно осигурява електроенергия за региона, преди да бъде затворена през 2010 г. По думи на държавния вестник Matsu Daily, тази сграда промени живота на жителите на острова завинаги.
През 1949 г., след поражението си в Китайската гражданска война от комунистите на Мао Дзедун, националистическите сили се оттеглиха в Тайван и запазиха контрола си над островите Кинмен и Мацу.

Тези архипелаги се намират на стотици километри от Тайпе, столицата на Тайван, и са постоянно заплашвани от войната, която никога не настъпи, но все още беше в сянката на историята през годините след 1949 г. В този период Китайската народноосвободителна армия извършваше спорадични артилерийски атаки над островите.

За да осигури защита на новопостроената си електроцентрала от обстрелите, тайванската власт реши да изгради централата в скалистите планини на остров Мацу и да я скрие в секретен военен тунел. Този подход позволи не само производство на електроенергия, но и предостави убежище за жителите на острова в случай на военен конфликт.

Със завършването на студената война и размразяването на отношенията между Тайван и Китай през началото на 21-ви век, топлоелектрическата централа в Бейган беше изведена от експлоатация и стана артефакт от миналото.

Сега обаче, тази историческа сграда се превръща в основната локация на биеналето в Мацу, което се провежда до 12 ноември и включва изкуствени произведения, разглеждащи наследството, културната идентичност и военното минало на отдалечените острови. За да влязат в инсталацията, посетителите трябва да минат през тесен тунел, оборудван с индустриални лампи, които излъчват топло сияние и създават усещането, че електроцентралата все още работи.

Дизайнерите на осветлението, Ани Чу и Лиу Пинг-и, коментират, че подредбата на лампите и изборът на цветовете са направени с цел да възсъздадат уникалната атмосфера на работеща електроцентрала. С червените и оранжевите светлини, които маркират територията и подчертават машините, посетителите биват потопени в изключително визуално и чувствено изживяване, което ги пренася обратно във времето и в историята на този необичаен архитектурен реликвия.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook