„Pfizer“ надхвърли очакванията за първото тримесечие, въпреки спада в продажбите на ваксината за КОВИД-19

Американската фармацевтична компания „Пфайзер“ (Pfizer) отчете по-високи приходи и коригирана печалба, отколкото бяха очаквани от анализаторите за първото тримесечие на годината. Въпреки това, продажбите на ваксината против КОВИД-19 на компанията намаляват поради намаленото търсене на международните пазари и по-ниски договорени доставки от страната.

Спадът в продажбите на ваксината за КОВИД-19 на „Пфайзер“ се дължи както на намаленото търсене на международните пазари, така и на по-ниски договорени доставки от правителството на САЩ. Въпреки това, компанията успя да реализира приходи от продажбите си през януари – март в размер на 18,28 милиарда долара, което е спад с 29% на годишна база. Продажбите на свързаните с КОВИД-19 препарати на компанията са допринесли със 7,1 милиарда долара за тези продажби.

Независимо от спада в продажбите, „Пфайзер“ успя да надхвърли очакванията на анализаторите, като отчете коригирана печалба от 1,23 долара на акция през януари – март, в сравнение с очакванията за 98 цента на акция. Това е впечатляващ ръст на приходите в размер на 18,28 милиарда долара, спрямо прогнозите за 16,59 милиарда долара.

Акциите на „Пфайзер“ поевтиняват с близо 1% към 19:20 часа българско време, след като компанията съобщи за спад в продажбите на ваксината за КОВИД-19. Към затварянето на вчерашната сесия на Уолстрийт, акциите на компанията изтриха повече от 23% в рамките на година, като пазарната стойност на компанията бе около 221,3 милиарда долара. Въпреки това, приходите на „Пфайзер“ за първото тримесечие на 2023 г. надхвърлиха очакванията на анализаторите, като достигнаха 18,28 милиарда долара. Компанията отчете коригирана печалба от 1,23 долара на акция, което е значително повече от прогнозите за 98 цента на акция. Въпреки спада в продажбите на ваксината, продажбите на свързаните с КОВИД-19 препарати на компанията допринесоха със 7,1 милиарда долара за периода януари – март 2023 г. Спадът в продажбите на ваксината се дължи както на намаленото търсене на международните пазари, така и на по-ниски договорени от правителството на САЩ доставки, докато страната се готви да прехвърли продуктите свързани с КОВИД-19 на търговския пазар по-късно през година.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook