Пандемията на Covid-19 промени живота на милиони хора в целия свят. Но тя оказа влияние не само върху здравето и икономиката, но и върху индустрии като тези на бижутата и сватбените рокли.

Според Signet Jewelers, най-големият бижутер в САЩ, продажбите на годежни пръстени значително се намалиха поради липсата на социални контакти и карантините. Броят на годежите се намали и много млади връзки бяха дестабилизирани или дори не бяха започнали поради липсата на възможности за срещи.

В същото време, най-големият продавач на сватбени рокли, David’s Bridal, обяви фалит. Според компанията, макроикономическите тенденции и конкуренцията от по-евтини онлайн магазини и магазини за употребявани рокли, допринесоха за това.

За да се адаптират към новата ситуация, Signet Jewelers се стреми да постигне приходи в размер на 9-10 милиарда долара годишно в следващите три до пет години, докато младите двойки отново започнат да се сгодят. В момента компанията има 30% дял на пазара на сватбени бижута.

Въпреки че няма мигновено възстановяване на този пазар, има надежда за подобрение в бъдеще, тъй като младите хора започват да излизат от карантината и да се запознават отново. Според Signet Jewelers, продажбите на бижута и сватбени рокли може да се възстановят, но няма да бъдат на нивото преди пандемията, без растеж от около 25% до 2026 година.
Най-големият ювелирен търговец в страната – Signet Jewelers – обяви, че продажбите на годежни пръстени са се снижили още повече поради пандемията. Компанията, която притежава марки като Zales, Jared, Kay Jewelers и Diamonds Direct, съобщи, че продажбите на годежни пръстени и други бижута намаляха значително през 2020 г., като част от това се дължи на локдауните и на спада в междуличностните връзки.

Президентът и главен изпълнителен директор на Signet Jewelers – Джейми Сингълтън – каза, че двойките се оженват около 3,25 години след като започнат да се срещат. „Това, което се случи през последните години, е точно това, което очаквахме и за което планирахме,“ заяви тя. „Продажбите на годежни бижута са скромни през 2023 г. и очакваме да бъдат такива и за следващата 2024 г.“

Но дори и да се очаква повторно нарастване на продажбите на годежни пръстени след отпускането на мерките за локдаун, Signet Jewelers все още се нуждае от значителен ръст от около 25% до 2026 г., за да се върне на предишните си нива. Въпреки това, Сингълтън съобщи, че има някои признаци за подобрение в последните месеци, като настоящият апетит към запознанства може да доведе до увеличение на продажбите на годежни пръстени в близко бъдеще.

В същото време пандемията е засегнала и бизнеса на дамските рокли за сватби. Социалните събирания от всякакъв вид бяха забранени, а младите двойки отлагаха своите сватби. Като резултат на това продажбите на рокли за сватби намаляха още повече.

Компанията David’s Bridal, която е най-големият продавач на сватбени рокли в САЩ, обяви банкрут миналата седмица. Въпреки че компанията има намерение да продължи да функционира, проблемите, пред които е изправена, са значителни.

Като причини за намаляващите продажби на сватбени рокли, в компанията посочват ограниченията на социалните събирания, както и икономическата несигурност, която е довела до инфлация и по-високи цени на продуктите. Конкуренцията от по-достъпни онлайн и втора употреба магазини за рокли също е оказала натиск върху бизнеса на David’s Bridal.
Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook