Руският автомобилен завод „Москвич“ увеличи продажбите си през април с близо два пъти в сравнение с предишния месец, като продаде 969 автомобила, от които около половината са кросоувъри. Това обяви предприятието, цитирано от ТАСС.

Колите на марката „Москвич“, включително градският кросоувър „Москвич-3“ и електромобилът „Москвич-3е“, бяха пуснати на пазара в Русия на 3 март.

През края на април беше пусната в експлоатация основната поточна линия за сглобяване на автомобили в завода.

Руският автомобилен завод „Москвич“ един от най-дълготрайните производители на автомобили в Русия, който съществува от 1930 година. Заводът е известен с производството на иконичния модел „Москвич-412“, който е бил най-продаваният автомобил в Русия през 1970-те години. След тази периода обаче, заводът започва да изпитва затруднения и в края на 1990-те години прекратява производството си.

Заводът „Москвич“ беше възстановен след това, като след руската инвазия в Украйна френската компания „Рено“ спря производството и се оттегли от страната, а по-късно продаде завода на московските власти на символична цена. Сега заводът се нарича „Московски автомобилен завод „Москвич“.

Възстановяването на марката „Москвич“ е важна стъпка за руската автомобилна индустрия, като продажбите на завода през април са ясен знак за възстановяването на този бранш в Русия.

През последните години, този сектор е изправен пред редица предизвикателства, включително икономическите санкции, наложени от Запада, намаленото потребителско кредитиране и рязко намаляващите продажби. Въпреки това, руският автомобилен пазар все още е един от най-големите в света и през 2020 година продажбите на автомобили в Русия се възстановиха след две години на спад.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook