Турският автомобилен пазар впечатлява с рекордни постижения за 2023 г., като броят на продадените автомобили превиши магическата граница от един милион, съобщиха представители на автомобилните марки, действащи в страната, пред Анадолската агенция (АА).

За първи път в историята на турската автомобилна индустрия, пазарът на леки и лекотоварни автомобили достигна и надмина 1 милион единици, съобщи директорът по маркетинг и продажби на „Тойота“ в Турция, г-н Али Хайдар Бозкурт.

Представителите на автомобилните компании заявиха, че този рекорден успех отразява също и промените във възприемането на пазара. През миналата година, автомобилите се разглеждаха като инвестиция, като голяма част от клиентите предпочитаха нови автомобили пред употребявани. Този феномен се стабилизира през първата половина на 2023 г. след въвеждането на мерки за „нормализиране“ от Министерството на търговията.
Али Хайдар Бозкурт изрази убеждението си, че следващата година, 2024, ще бъде още по-динамична, с компаниите да организират кампании, когато се появи подходяща възможност. Въпреки това, той предупреди, че нарастващите цени на превозните средства, високите разходи за кредитиране и ограниченията при достъпа до кредити могат да доведат до съкращение на пазара с 30% – 35%.

Али Билалоглу, ръководител на „Догус Отомотив“, отбеляза, че турската автомобилна индустрия е сектор, способен на бързо реагиране и промени в плановете си. Прогнозира се, че продажбите на леки автомобили ще достигнат 930 000, а тези на бизнес превозни средства – 270 000, като общият брой продадени автомобили за 2023 г. се очаква да достигне 1,2 милиона. Според него, през следващата година може да настъпи 30% свиване на пазара.

Хакан Тифтик, ръководител на „Борусан Отомотив“, подчерта, че краят на 2023 г. бележи с рекордни продажби, които превишават очакванията. Този успех се дължи на фактори като постепенното решаване на световни проблеми в сектора и нарастващото търсене на автомобили през последните три години.

Въпреки инфлационната среда, засягаща световните икономики, турската автомобилна индустрия продължава да изпъква, а Турция стъпи в 2023 г. със силен старт.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook