Енергийният гигант „Шел“ се подготвя да революционизира своя подход към проучването и добива на петрол в дълбоките води чрез използването на изкуствен интелект. Съвместно с компанията за анализ на данни „Спарк Когнишън“, „Шел“ планира да внедри иновативна технология, която ще преобрази техния процес на проучване и увеличи ефективността и производителността им.

Изкуствен интелектът на „Спарк Когнишън“ ще използва сложни алгоритми за обработка и анализ на големи масиви от сеизмични данни с цел откриване на нови залежи на петрол. Тази иновативна технология ще промени начина, по който „Шел“ досега е работил, като се фокусира върху значително намаляване на времето, необходимо за проучването.

Габриел Гера, вицепрезидент за иновациите в „Шел“, обяснява, че компанията е решена да преоткрие своя подход и да използва съвременни технологии за постигане на по-голяма ефикасност и скорост в процеса на проучване на дълбоководни ресурси. С помощта на изкуствения интелект, процесът на проучване, който обикновено отнема до девет месеца, може да бъде съкратен на едва девет дни, съобщават представителите на двете компании.

Технологията на „Спарк Когнишън“ има потенциала да създаде подводни образи, като използва по-малко сеизмични данни, което води до по-ефективно използване на ресурсите и опазване на околната среда, включително дълбокото море. Брус Портър, главен научен директор на „Спарк Когнишън“, отбелязва, че генеративният изкуствен интелект, който работи със сеизмични образи, може да има положително влияние върху проучвателния процес и да промени начина, по който се търсят нови залежи на петрол в дълбоките води. Този напредък в технологията ще позволи на „Шел“ да извлече по-голям потенциал от своите ресурси и да генерира по-точни данни за вземане на решения.

Освен значителното намаляване на времето за проучване, използването на изкуствен интелект в процеса на добив на петрол в дълбоките води предлага и значителни предимства в опазването на околната среда. По-малкото изискване за сеизмични данни и по-ефективното използване на ресурсите ще помогнат за намаляване на въздействието върху дълбокото море и екосистемата му.

Съвместната инициатива на „Шел“ и „Спарк Когнишън“ открива нови възможности за използване на технологични иновации в енергийния сектор. Внедряването на изкуствен интелект не само променя начина, по който се работи в индустрията, но и подчертава ангажимента на големите компании към устойчив и отговорен подход към експлоатацията на природните ресурси.

Това сътрудничество създава мост между иновациите и енергийния сектор, като показва, че технологиите на бъдещето могат да бъдат използвани за постигане на устойчиви и ефективни резултати. Следва се с очакване какво ще донесе бъдещето за тази новаторска съвместна инициатива и добива на петрол в дълбоките води.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook