Строителният сектор в Германия изпитва сериозни затруднения, като през септември регистрира рязък спад в активността си, съпроводен от рекорден срив на броя на новите проекти. Този негативен тренд е засечен в резултатите от проучване на „Стандарт енд Пуърс глоубъл“ (S&P Global).

Водещият индекс на рейтинговата агенция, който отразява активността на мениджърите по поръчките в строителството, се понижава от 41,5 пункта през август до 39,3 пункта през септември. Тази стойност на показателя явно свидетелства за изключително бързо намаляваща икономическа активност в строителния сектор в Германия, сравнима със забавяне, което не е било забелязано от април 2020 г.

Най-голямата селетка от този спад е свързана със жилищното строителство. Проектите в този сегмент срещат сериозни предизвикателства, като ръстът в този сектор се ограничава. Следващата сфера, засегната от затрудненията, са индустриалните сгради и логистични комплекси, където също се наблюдава отслабване на темповете на изграждане.

Строителните предприемачи в Германия се оказват все по-песимистично настроени относно бъдещето на техния бизнес. През септември, броят на онези, които прогнозират положително развитие на строителния сектор, достига до най-ниските си стойности от началото на проучването. В реакция на тези несигурни перспективи, фирмите в строителния сектор на Германия започват да намаляват броя на служителите си, а този процес се развива с изключително бързи темпове, сравними с тези от април 2020 г.

Спадът в строителния сектор в Германия подчертава значението на нестабилността и икономическите предизвикателства, пред които са изправени страните в световен мащаб. Въпреки, че Германия се счита за една от най-силните икономически страни в Европа, факторите, свързани с пандемията и икономическите събития, не могат да бъдат пренебрегнати, а те оказват силно въздействие върху строителния сектор и бизнеса като цяло.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Dividento.com във Facebook