Японският технологичен гигант, Sony Group, обяви решение за отмяна на плановете си за сливане с индийската медийна група Zee Entertainment. Сделката, оценена на 10 милиарда долара, беше предвидена да създаде един от най-големите телевизионни оператори в Индия.

Отмяна на сливането предизвика значителна несигурност за бъдещето на Zee Entertainment, особено в светлината на засилващата се конкуренция в индийския медиен пейзаж. Disney също се включи в този маратон за големия пазар, насочвайки се към сливане с медийната група на Мукеш Амбани, Reliance.

Според представители на Sony, определени „заключителни условия“ не бяха изпълнени, въпреки усилията за „добросъвестни дискусии“. Двете компании не успяха да постигнат съгласие за удължаване на срока до 21 януари, което доведе до окончателната отмяна на сделката.

Sony Group изрази голямо разочарование от резултата след повече от две години на преговори. В изявление от компанията също се посочи ангажиментът на Sony с разширяване на присъствието си на индийския пазар, въпреки провала на тази конкретна сделка.

От Zee Entertainment съобщиха, че Sony иска неустойка от 90 милиона долара поради предполагаеми нарушения на споразумението за сливане. Зе Ентъртеймънт категорично отрече всички обвинения и заяви, че ще предприеме подходящи правни мерки. Очаква се да се започне процедура по арбитраж във връзка с този въпрос.

Един от ключовите въпроси, които може да са довели до отмяната на сделката, е свързан с въпроса кой ще ръководи новата обединена компания. Предложението от страна на Zee Entertainment за поста на изпълнителен директор беше Пунит Гоенка, но Sony Group изрази възражение срещу този избор.

Независимо от причините за провала на сделката, е ясно, че индийският телевизионен пазар остава място на интензивна борба за лидерство, като големите корпорации се борят за доминираща роля в бъдещето на медийната индустрия в страната.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook