В началото на този месец, площадите и улиците около емблематичната църква „Рождество Христово“ във Витлеем бяха оживени с туристи от цял свят. Този град, носещ в себе си най-светлите исторически спомени, привлича посетители с магията на своята атмосфера и богата културна наслада. Но на 7-ми октомври тази картина се промени, когато „Хамас“ извърши атака срещу Израел, оставяйки града в сянката на конфликта.

За града Витлеем и мнозина от неговите обитатели, туризмът е не просто икономически двигател, но и връзка с външния свят, която спомага за развитието и стабилността на региона. „Разчитаме на туризма, за да живеем. Имаше КОВИД криза, все още не сме се възстановили от нея. Туристите бавно започнаха да се завръщат, а сега всичко отново спря“, казва Хадер Хусеин, който продава сувенири във Витлеем.

Ситуацията се отрази не само върху Витлеем, но и върху цялата област. Хотелите как в Израел, така и в палестинските територии като Газа и Западния бряг, са се изпразнили, а най-малко шест компании са прекратили изцяло туровете си до топ дестинации като Тел Авив и Ерусалим. Два тур оператора са отменили всички пътувания до края на годината.

Дори круизните кораби избягват израелските пристанища, а големите авиокомпании спряха полетите си до и от Израел за неопределено време.
В съобщение „Интерконтинентъл“ (InterContinental Hotels) обявява, че два от хотелите на групата – „Сикс сенсис шахарут“ и „Индиго Тел Авив – дайъмънд дистрикт“, са временно затворени. Много резервации бяха отменени, а много туристи ги преместиха за края на годината. Със съжаление, от „Интерконтинентъл“ съобщават за сходната ситуация с още много хотели.

Дори водещата израелска хотелска група „Изротел“ (Isrotel) е на прага да затвори някои от хотелите си, тъй като повечето резервации са отменени, посочва неин говорител.
Оттеглянето на чуждите туристи е сериозен удар за Израел, тъй като секторът генерира около 2,8% от БВП на страната и дава работа на 3,5% от трудовата сила.

През първите девет месеца на годината Израел беше посетен от три милиона туристи, което бе близо до предпандемичните нива, сочат официални данни. Около 800 000 от тях са били американци.
След атаката на 7-ми октомври, израелското министерство на туризма направи официално изявление, призовавайки туристите да избягват пътуванията и да останат в хотелите или на круизните кораби. Няколко дни по-късно обаче, туристите бяха разрешени да се движат из страната при необходимост. През миналата седмица в Израел се намираха около 90 000 туристи.

Президентът на Асоциацията на арабските хотели, Елиас ал-Арджа, посочва, че повечето хотели на Западния бряг през миналата седмица помагаха на туристите да напуснат страната. В момента, обаче, 90% от тях са празни.

С неясна перспектива за приключване на конфликта, туристите със сигурност няма да се завръщат в близко време, което оставя сериозни икономически и социални последици както в Израел, така и в палестинските територии. Въпреки това, надеждата е, че стабилността и мира ще се върнат към региона, а туристите отново ще намерят път до тези културни и исторически съкровища, които този регион предлага на света.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook